Στείλτε μας τα άρθρα σας στο info@troktico.com

O παραιτηθείς πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Harvard δηλώνει στην «Καθημερινή» της Κυριακής (6/4/25):
«Η έλλειψη κεντρικού οργάνου που να χαράσσει επιστημονική - ερευνητική στρατηγική και να δίνει ερευνητικά κονδύλια με κριτήρια αξιοκρατικά εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την έρευνα, με αποτέλεσμα το αξιόλογο πνευματικό κεφάλαιο στον τόπο μας να παραμένει σε τέλμα.
Οχι μόνο υστερούμε ερευνητικά σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά προχωρούμε προς την κατεύθυνση μιας ασθενούς και όχι ορθολογικής ανάπτυξης της καινοτομίας.
Ο τρόπος που λειτουργεί το ελληνικό σύστημα και η αδιαφορία για την έρευνα τα κάνουν πολύπλοκα και, τελικά, ανέφικτα. Θεωρητικά το ΕΣΕΤΕΚ, ως “το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη της καινοτομίας”, συμβουλεύει για τη στρατηγική της έρευνας. Δυστυχώς, στην πράξη, δεν ήταν έτσι τα πράγματα.
Η δουλειά μας ήταν κυρίως γραφειοκρατική και “αποσπασματική”, μια και δεν ήμασταν το μοναδικό γνωμοδοτικό όργανο. Κάθε πρότασή μας έπρεπε να περάσει από τον υπουργό, τον υφυπουργό και τη γενική γραμματεία και μολονότι η καλή διάθεση τις περισσότερες φορές δεν έλειπε, υστερούσαν ως προς τη γνώση τού ποια είναι η πρακτική της ποιοτικής έρευνας.
Επιπλέον, ουσιαστικά θέματα δεν έφταναν σε εμάς ή έφταναν έτοιμα και προαποφασισμένα με το αίτημα επιβεβαίωσης από την πλευρά μας. Βασικά βάζαμε σφραγίδες, δηλαδή δεν σχεδιάζαμε στρατηγική. Με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη έγιναν ερήμην του ΕΣΕΤΕΚ…»
– Αν ήσασταν 40 ή 50 ετών σήμερα θα ακολουθούσατε την προτροπή του "brain regain"; Θα επιστρέφατε στην Ελλάδα;
– Με τίποτα! Και για να είμαι ειλικρινής –το λέω με πόνο– ούτε θα συμβούλευα έναν μεταπτυχιακό φοιτητή ή μεταδιδακτορικό ερευνητή να το κάνουν. Θα θαφτούν επιστημονικά. Και επιπλέον, πώς θα ζήσουν τις οικογένειές τους;
– Πριν από λίγα χρόνια είχατε πει στην «Κ» ότι οι «τενεκέδες» κυριαρχούν στην Ελλάδα, όχι οι άριστοι. Έχετε μετανιώσει γι’ αυτή τη δήλωση που τόσο πολύ συζητήθηκε;
– Ναι, μετανιώνω. Θα έπρεπε να έχω αναφερθεί σε τενεκέδες ξεγάνωτους. Δεν μετάνιωσα όμως που δεν πήρα ούτε ένα ευρώ δημοσίου χρήματος. Ακόμη και τους καφέδες μου στο γραφείο μόνος μου τους πλήρωνα.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΔΗΓΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
O παραιτηθείς πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Harvard δηλώνει στην «Καθημερινή» της Κυριακής (6/4/25):
«Η έλλειψη κεντρικού οργάνου που να χαράσσει… pic.twitter.com/YtyfpQpyvh— Nikodimos Kallinteris (@KNikodimos) April 7, 2025