Στείλτε μας τα άρθρα σας στο info@troktico.com
Άλλο ένα ύπουλο χτύπημα από τη κυβέρνηση στη Δημόσια Εκπαίδευση και την Ελληνική ύπαιθρο με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών. Υποχρηματοδότηση, πολλαπλά προβλήματα και γραφειοκρατία. Καταγγέλλει ακόμα και η ΔΑΚΕ.
Πιστεύει κανείς ότι η κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Επιτροπών έγινε επειδή ήταν ένα «διοικητικό μόρφωμα που χαρακτηριζόταν από κακοδιοίκηση και απουσία ελέγχου» όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος; Τότε γιατί τις κατάργησε ΜΟΝΟ στα σχολεία των μικρών Δήμων της χώρας (με λιγότερα από 100 σχολεία στην επικράτειά τους), ενώ τις διατηρεί κανονικά στους μεγάλους πιο πυκνοκατοικημένους Δήμους (με πάνω από 100 σχολεία);
Στην επιχειρηματολογία του ο υπουργός έχει επίσης αναφέρει ότι στις Σχολικές Επιτροπές δεν υπήρχε κανονισμός προμηθειών, δεν είχαν οικονομικές καταστάσεις πέραν από κάθε αμφισβήτηση και δεν είχαν προετοιμασία να εφαρμόσουν το διπλογραφικό σύστημα. Το θέμα όμως είναι ότι η απόφαση κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών στα σχολεία και η υπαγωγή των σχολείων στους Δήμους, έχει προκαλέσει ασφυκτικούς περιορισμούς στη χρηματοδότησή τους, μεγάλα προβλήματα στη λειτουργικότητά τους και σφοδρό κύμα αντιδράσεων από συλλογικούς φορείς εκπαιδευτικών και γονέων, ενώ οδηγεί και τους Δήμους σε γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό και διαχειριστικό αδιέξοδο.
Τις σοβαρές συνέπειες που μας μεταφέρονται, καταγγέλλει ακόμα και η ΔΑΚΕ Καθηγητών (η συνδικαλιστική οργάνωση που πρόσκειται στην ίδια τη Ν.Δ.), σε ανακοίνωσή της τον Δεκέμβριο αναφορικά με τα σχολεία των μικρών Δήμων του Νομού Λάρισας. Όπως λέει, με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών τα σχολεία αδυνατούν να διαχειριστούν και να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως οι επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτηρίων (που συχνά παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας), οι προμήθειες εκπαιδευτικού και διοικητικού υλικού (βιβλία, γραφική ύλη κ.α.), οι υπηρεσίες καθαριότητας και η θέρμανση (ειδικά τους χειμερινούς μήνες).
Πρόκειται ασφαλώς για υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης καθώς, όπως λέει μεταξύ όλων και η ΔΑΚΕ, τα σχολεία στρέφονται πλέον σε χορηγίες και οικονομικές συνεισφορές γονέων, το οποίο επιβαρύνει τις οικογένειες και προάγει την ανισότητα. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε την ανισότητα μεταξύ σχολείων που έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές τέτοιων χορηγιών καθώς και την εξάρτηση και τον ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιων σχολείων που μπορεί να προκύψει. Αλλά κυρίως, την ανισότητα σε βάρος όσων ζουν σε Δήμους με λιγότερα από 100 σχολεία και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο όπου οι Δήμοι είναι μικρότεροι και το δημόσιο σχολείο η μόνη επιλογή.
Για τους λόγους αυτούς υπέβαλλα δύο ερωτήσεις προς τον υπουργό κ. Λιβάνιο και τις δημοσιοποιώ, ήδη από το Νοέμβριο, αλλά περνάνε οι εβδομάδες χωρίς απάντηση και τα προβλήματα συσσωρεύονται. Η πρώτη, να μας πει τον πραγματικό πολιτικό λόγο της κατάργησης του θεσμού των Σχολικών Επιτροπών στους συγκεκριμένους Δήμους, που επέτρεπε την ευελιξία στην αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων λειτουργίας των σχολείων τους, προκαλώντας τους έτσι οικονομική ασφυξία και διοικητική παράλυση. Και το λόγο που οι Σχολικές Επιτροπές δεν ήταν εφικτό να αποκτήσουν ενιαίο κανονισμό προμηθειών και δυνατότητα ανάρτησης πράξεων στην Διαύγεια, να υπαχθούν στον ν. 4412/2014 περί δημοσίων έργων και σε κάποιο καθεστώς λογοδοσίας και εποπτείας παραλαβής των προμηθειών & έργων.
Και η δεύτερη ερώτηση, για το πως σχεδιάζεται να αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει από την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, δηλ. την διοικητική διαδικασία προκειμένου να προμηθεύεται μια σχολική μονάδα τα απαραίτητα για την λειτουργία της και την πραγματοποίηση επισκευών σχολικών κτηρίων, ειδικά σε περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης για την υγεία και ασφάλεια μαθητών και διδασκόντων, π.χ. όταν κινδυνεύει να καταρρεύσει μια μεταλλική πόρτα ή μια μπασκέτα, καθώς και αν υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου να εισαχθούν ειδικές διατάξεις στον ν. 4412/2014 για την επίσπευση των προμηθειών των σχολικών μονάδων.
Άλλο ένα ύπουλο χτύπημα από τη κυβέρνηση στη Δημόσια Εκπαίδευση και την Ελληνική ύπαιθρο με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών. Υποχρηματοδότηση, πολλαπλά προβλήματα και γραφειοκρατία. Καταγγέλλει ακόμα και η ΔΑΚΕ.
Πιστεύει κανείς ότι η κατάργηση του θεσμού των Σχολικών… pic.twitter.com/LkFYYXhmmr— Ασπασία Κουρουπάκη-Ανδρεάκου (@AspaKouroupaki) January 10, 2025