Στείλτε μας τα άρθρα σας στο info@troktico.com 

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΤΗΡΟΥΜΕ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ

By Τροκτικο, 1 April, 2025

Με εκτενές άρθρο του στην κυριακάτικη (30/3) «Καθημερινή» ο Καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος φαίνεται ότι είναι οπαδός της άποψης ότι «δεν χρειάζεται να παραβιάσεις το νόμο αφού μπορείς να τον λυγίσεις/κάμψεις».

 

Παρά την ομοβροντία τοποθετήσεων τις προηγούμενες ημέρες από πλείστους Καθηγητές Νομικών Σχολών και επιφανών Δικηγόρων εξακολουθεί να θεωρεί ότι το αίτημα Τριαντόπουλου και η fast track διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Βουλή με την Προανακριτική Επιτροπή συνάδει με το Σύνταγμα. Και κάπως έτσι συντελείται μια από τις τελευταίες πράξεις της επιχείρησης συγκάλυψης…

 

Τι ισχυρίζεται η συντριπτική πλειονότητα των Νομικών; Ότι ανεξαρτήτως αν είναι δικαιοπολιτικά (de lege ferenda) ορθό το άρθρο 86 του Συντάγματος οφείλουμε να το τηρήσουμε όσο υφίσταται και δεν έχει αναθεωρηθεί. Άλλωστε πλησιάζει εντός μερικών μηνών και ο χρόνος κατά τον οποίο μπορεί να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα… Αν ξεκινήσουμε να παραβιάζουμε διατάξεις του Συντάγματος, εν τέλει αυτό θα απωλέσει την κανονιστική του ισχύ.

 

Πως «λυγίζει» την επίμαχη συνταγματική διάταξη ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αλιβιζάτος; Υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να πάψουμε να είμαστε εμμονικοί με το γράμμα του συνταγματικού κειμένου και να αναζητήσουμε την «ορθή ερμηνεία» του βασιζόμενοι στον σκοπό του (τελολογική ερμηνεία).

 

Ποιος είναι όμως ο σκοπός όσων οδηγούνται σε μια τόσο εξόφθαλμη παράκαμψη του Συντάγματος;

 

Το ότι βέβαια επικαλείται ως επιχείρημα υπέρ της παραβίασης του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής τη γνωστή νομολογία ότι τα interna corporis της Βουλής δεν ελέγχονται δικαστικά και άρα δεν υπάρχει δικονομικός τρόπος εξέτασης της ακυρότητας της διαδικασίας για την παραπομπή του Τριαντόπουλου, πραγματικά μας ξεπερνά. Αφού κάποια διαδικασία δεν ελέγχεται δικαστικά, μπορούμε άφοβα και δίχως συνέπειες να παραβιάσουμε τη σαφέστατη διατύπωση του Συντάγματος…

 

Αλλά το Σύνταγμα δεν υπάρχει για να το τηρούμε όποτε θέλουμε…

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.