Τι γνώριζε ο Πλούταρχος για την επιφάνεια της Σελήνης 2.000 χρόνια πρίν;

By τροκτικο, 3 August, 2023

 

Γράφει  @Pavloskanenas  

 

 

Έργο :Περὶ τοῦ ἐμφαινομένου προσώπου τῷ κύκλῳ τῆς σελήνης Συγγραφέας: Πλούταρχος (Ηθικά)

 

Πληροφορίες για το έργο του Πλουτάρχου 

Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, μυστηριακό και με άκρως επιστημονικό περιεχόμενο. Ο Πλούταρχος φαίνεται στο έργο του , σαν να "βιάζεται" να γράψει πληροφορίες περί της μυήσεως των Ελευσινίων Μυστηρίων , για απόκρυφες γνώσεις , για την ορατή και αθέατη επιφάνεια της Σελήνης . Υπάρχουν αρκετά κενά που λείπουν απο το αρχαίο κείμενο. Με μια πρώτη ανάγνωση δεν καταλαβαίνεις και πολλά . Αν όμως γνωρίζεις την αρχαία ελληνική γλώσση και ασχοληθείς εις βάθος με το έργο ανακαλύπτεις έναν νέο κόσμο που αφήνει κληρονομία ο ανώτατος ιερέας των Δελφών Πλούταρχος. Ο τίτλος του έργου , αφορά ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο της εποχής , το οποίο μάλλον καταλαβαίνουμε απο τις συζητήσεις πως συμβαίνει στους Δελφούς , γύρω στο 80-100 μ.Χ. 

Το θέμα του συνεδρίου είναι η αποσαφήνιση θεμάτων που αφορούν την ύπαρξη και τις δραστηριότητες της Σελήνης, σε αστροφυσικό και μεταφυσικό επίπεδο, ώστε να γίνουν παρακαταθήκη για τους επόμενους που θα θελήσουν στο μέλλο να μάθουν για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ο Πλούταρχος υπήρξε ο τελευταίος ιερέας του μαντείου. Μετά απο εκείνον ήρθε και το τέλος. Ίσως είναι και ο λόγος που "βιάζεται" να μας αφήσει την γνώση στα έργα του. Ίσως είδε το τέλος του ελληνισμού να φθάνει. 

Σκοπός του Πλουτάρχου να διασώσει λοιπόν, όσο δυνατόν , τις επιστημονικές γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων, μάλλον διαισθάνεται πως πρόκειται να είναι ο τελευταίος ιερέας του Απόλλωνα. Ιερέας επί 29 συναπτά έτη. Μετά απο εκείνον το Μαντείο σταμάτησε οριστικά να προσφέρει τις υπηρεσίες του, έχοντας ολοκληρώσει την μυστηριακή δράση του.. 

Τα πρόσωπα του συνεδρίου 

Σύλλας, Φιλόσοφος απο την Καρχηδόνα Θέων ο Σμυρναίος, Μαθηματικός απο την Σμύρνη Μενέλαος, Μαθηματικός απο την Αλεξάνδρεια Φαρνάκης, Στωικός Φιλόσοφος Απολλωνίδης, Φιλόσοφος Αριστοτέλης, Φιλόσοφος Λεύκιος, Φιλόσοφος Λαμπρίας, ο αδελφός ή υιός του Πλουτάρχου 

Ποιός ήταν ο Πλούταρχος πληροφορίες απο την πηγή : Νεώτερον εγκυκλοπαιδικόν λεξικόν "ΗΛΙΟΥ" 

Ο Πλούταρχος ήταν ιστορικός, βιογράφος και ηθικοφιλόσοφος, μια απο τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μετακλασσικής Ελλάδας ή όπως έχει πολύ πετυχημένα χαρακτηριστεί, ένας "πάσης σοφίας οφθαλμός".

 Γεννήθηκε στην Χαιρώνεια της Βοιωτίας, κατά τον Σουϊδα το 52 και πέθανε το 117 μ.Χ. Νυμφεύτηκε την Τιμοξένα , κόρη ενός προύχοντα της Βοιωτίας με την αποία απέκτησαν τέσσερις υιούς και μια κόρη. Διετέλεσε "τελετάρχης", "επώνυμος άρχων", πιθανότατα και "Βοιωτάρχης" , ενώ παράλληλα διαχειρίστηκε τα ανώτατα ιερατικά αξιώματα, γεγονός που τον οδήγησε να χρησθεί ως "Ανώτατος Ιευρεύς και Επόπτης" του Μαντείου των Δελφών, στην εποχή κατά την οποία βρισκόταν στην παντοδυναμία του. Και όλα αυτά ενώ ήταν ακόμα στο νεαρό της ηλικίας του. Απλός και απέριττος, σεμνός και ανεπιτήδευτός, πολέμιος της χλιδής και της ακολασίας, όχι μόνο στον γραπτό λόγο του, αλλά και στην προσωπική του ζωή. Για εκείνον , σκοπός κάθε ανθρώπου, πρέπει να είναι η απόκτηση της Αρετής , το θεωρεί ξεκάθαρα απώτατο σκοπό της ζωής. 

Θέματα συζήτησης στο έργο : 

-Υπήρχε πλαντοτε η Σελήνη σε τροχιά γύρω απο τη Γη;

 -Ποιά μυστήρια κρύβονται στην αθέατη πλευρά της; 

-Υπάρχει ατμόσφαιρα, νερό και πολύτιμα μεταλλεύματα στο έδαφος της;

 -Θα μπορούσε ο Άνθρωπος να εποικήσει στη Σελήνη και μήπως το έχει κάνει στο παρελθόν; 

-Με ποιο τρόπο η Σελήνη ελέγχει τις γεννήσεις και τους θανάτους στην Γη και επηρεάζει τις ζωές μας;

 -Πως συνδέεται ο κώνος της σκιάς των εκλείψεων με την κωνοειδή επίφυση του ανθρώπου; 

-Πως συνδέεται η Σελήνη με την λατρεία των Ολυμπιών Θεών; 

-Πως συνδέεται με τον Κρόνο και την καταστροφή της Ατλαντίδας; 

-Γιατί οι Έλληνας πήγαν στην Αμερική και κατοίκησαν εκεί;

 -Πόσο αρχαίος είναι ο ελληνικός πολιτισμός; 

Αυτά όλα είναι θέματα που προσεγγίζονται και αναλύονται στο συνέδριο σε 30 κεφάλαια με αρκετά χαμένες σελίδες βέβαια.. Το πως ο Πλούταρχος γνωρίζει πληροφορίες για αυτά τα θέματα δεν μπορώ να το απαντήσω. Είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε 2.000 χρόνια πρίν και μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο όπως και κάποις γνώσεις που μας δίνει. Το αξιοσημείωτο για μένα είναι το εξής. 

Όπως θα αναφέρω και αργότερα ο Πλούταρχος γνωρίζει την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια της Σελήνης. Είναι κάτι που θεωρούσαμε αδιανόητο μέχρι το 2020 όπου η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε πως στην επιφάνεια της Σελήνης υπάρχει όντως νερό. 

Γεννιούνται πολλά ερωτήματα μετά απο αυτή την πληροφορία.. ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Και το επόμενο που επίσης θα αναφέρω μαζί με το αρχαίο κείμενο που μου έκανε εντύπωση είναι , πως ο Πλούταρχος μας αναφέρει συγκεκριμένο τρόπο για το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα στην Σελήνη. Ο τρόπος που περιγράφει είναι σχεδόν ίδιος με τον τρόπο που μας ανακοίνωσε ο Elon Musk που σκοπεύει να κάνει στον Άρη με την τεχνητή φούσκα και κάποιους συγκεκριμένους τύπους φυτών. 

Θα ξεκινήσω και επειδή το έργο είναι τεράστιο θα προχωράω αποσπασματικά. 

- Αρχαίο κείμενο , κεφ. 4 - «πρῶτον μέν» εἶπον, «ἧ μία φύσις τῆς ἔξω θαλάσσης ἐστί, σύῤῥουν καὶ συνεχὲς <κύκλῳ> πέλαγος, ἡ δ' ἔμφασις οὐ μία τῶν ἐν τῇ σελήνῃ μελασμάτων, ἀλλ' οἷον ἰσθμοὺς ἔχουσα, τοῦ λαμπροῦ διαιροῦντος καὶ διορίζοντος τὸ σκιερόν. ὅθεν ἑκάστου τόπου χωρισθέντος καὶ πέρας ἴδιον ἔχοντος αἱ τῶν φωτεινῶν ἐπιβολαὶ τοῖς σκοτεινοῖς ὕψους εἰκόνα καὶ βάθους λαμβάνουσαι τὰς περὶ τὰ ὄμματα καὶ τὰ χείλη φαινομένας εἰκόνας ὁμοιότατα διετύπωσαν. ὥστ' ἢ πλείονας ἔξω θαλάσσας ὑποληπτέον ἰσθμοῖς τισι καὶ ἠπείροις ἀπολαμβανομένας, ὅπερ ἐστὶν ἄτοπον καὶ ψεῦδος, ἢ μιᾶς οὔσης οὐ πιθανὸν εἰκόνα διεσπασμένην οὕτως ἐμφαίνεσθαι. 

Απόδοση αρχαίου κειμένου

 "Το πρώτο απο το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσουμε" , είπα τότε εγώ (Πλούταρχος) "για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, είναι ότι θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η φύση ολόκληρης της εξωτερικής επιφάνειας της Σελήνης είναι μία, συνεχής και ενιαία. Δηλαδή διακρίνεται απο μια ομοιογένεια, όπως συμβαίνει με την επιφάνεια της θάλασσας ενός αδιαχώριστου κυκλικού πελάγους. Θα πρέπει όμως επίσης να διευρκινίσουμε ότι παρόλη αυτήν την ομοιογένεια του εδάφους της, οι αντανακλάσεις (ἔμφασις) του φωτός που φτάνουν στην Γη, απο τις σκοτείνες περιοχές της Σελήνης , δεν είναι όλες της ίδιας έντασης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της ύπαρξης πολλών σκοτεινών λωρίδων που διαχωρίζουν τις φωτεινές περιοχές (ἰσθμοῖς), έτσι ώστε να διασπάται η λαμπρότητα που επικρατεί στην ενιαία επιφάνεια του εδάφους της και τελικά, (όταν εμείς απο την Γη κοιτάζουμε την Σελήνη), να βλέπουμε να ξεχωρίζουν κάποια σκοτείνα και κάποια φωτεινά μέρη. Βλέπουμε λοιπόν κάθε σκοτεινή ή φωτεινή περιοχή του Σεληνιακού εδάφους να είναι απολύτως διακριτή και να διαθέτει τα δικά της όρια. Επομένω, αυτές οι διαφοροποιήσεις μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών περιοχών που παρατηρούμε απο την Γη, οφείλονται στις κατά τόπους υψομετρικές διαφορές του κατά τ'άλλα ομοιογενούς εδάφους της, σαν αποτέλεσμα αυτών των εδαφικών διαφοροποιήσεων, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι βλέπουν ένα πρόσωπο , το οποίο μάλιστα, μοίαζει να έχει μάτια και χείλη που θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι είναι πανομοιότυπα με τα ανθρώπινα. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών , υπάρχουν πάρα πολλοί που υποστηρίζουν ότι αυτούς τους σχηματισμούς που μοιάζουν να διαχωρίζονται μεταξύ τους απο τους ισθμούς , θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε σαν ηπείρους. Μια τέτοια θεώρηση όμως , θα ήταν τελείως παράλογη και ψευδής, διότι η επιφάνεια της Σελήνης δεν μπορεί να αποτελείται απο ηπείρους και θάλασσες, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Γης." 

[ Αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση σαν Όμηρος διαβάζοντας το κείμενο είναι πως ο Πλούταρχος δεν χρησιμοποιεί ένα ύφος θεωρητικό ούτε θέτει το ερώτημα του ίσως . Γράφει με βεβαιότητα δεδομένα που γνωρίζει για την Σελήνη τα οποία μπορούν να βάλουν τον καθένα σε σκέψη. Η αλήθεια είναι πως όταν καποιος διαβάσει όλο το έργο , αρχίζει να σκέφτεται "πως μπορούσαν να ξέρουν τι συμβαίνει στην επιφάνεια της Σελήνης;" . Οι περισσότεροι θα σκεφτούν υπερτεχνολογία . Εγώ όμως θα σας δώσω μια διαφορετική σκέψη , ένα νέο ερέθισμα για το πως ήξεραν τόσα πολλά οι αρχαίοι. Λαμβάνοντας υπ'όψιν τις τελετές και τα μυστήρια, θα σας έλεγα μέσω του "αστρικού ταξιδιού" όπως λέμε σήμερα. Το οποίο ο Πλάτωνας(+Σωκράτης συνεπώς) αλλά και ο Πυθαγόρας και ο Αριστοτέλης μας τονίζουν συνεχώς.. ] 

Αρχαίο κείμενο

 ἐκεῖνο μὲν γὰρ ἐρωτῶν ἀσφαλέστερόν ἐστιν ἢ ἀποφαίνεσθαι σοῦ παρόντος, εἰ τῆς οἰκουμένης εὖρος τοσαύτης καὶ μῆκος ἐνδέχεται πᾶσιν ὡσαύτως ἀπὸ τῆς σελήνης ὄψιν ἀνακλωμένην ἐπιθιγγάνειν τῆς θαλάσσης, καὶ τοῖς ἐν αὐτῇ τῇ μεγάλῃ θαλάττῃ πλέουσι νὴ Δία καὶ οἰκοῦσιν, ὥσπερ Βρεττανοῖς, καὶ ταῦτα μηδὲ τῆς γῆς, ὥς φατε, πρὸς τὴν σφαῖραν τῆς σελήνης κέντρου λόγον ἐπεχούσης.

 Απόδοση αρχαίου κειμένου 

(παίρνει το λόγο ο Απολλωνίδης και ρωτάει τον Πλούταρχο) αυτό που θα ήθελα να σε ρωτήσω τώρα, προσδοκώντας να λάβω απο εσένα μια ικανοποιητική απάντηση, εκμεταλλευόμενος κατά αυτόν τον τρόπο το γεγονός ότι βρίσκεσαι μαζί μας, είναι το εξής, θα ήθελα να μου πεις αν γνωρίζεις, αν έχει υπάρξει κάποιο κατοικημένο μέρος επάνω σε ολόκληρη την επιφάνεια της Γης, που λόγω της επιρρόης της Σελήνης να βυθίστηκε στην θάλασσα. Και αν , για το όνομα του Δία , αυτή η περιοχή βρισκόταν μέσα στον Ατλαντικό ωκεανό (μεγάλη θαλάττη) όπου οι κάτοικοι της μπορούσαν να την διαπλέουν , όπως συμβαίνει ακριβώς σήμερα με τους κατοίκους των Βρεττανικών νήσων, και είναι αλήθεια ότι η ατιία αυτής της καταστροφής δεν επήλθε απο κάποια γήινη επίδραση αλλά, όπως ειπώθηκε, οφείλεται στα αποτελέσματα που έφερε στην Γη η διατάραξη που υπέστη η Σελήνη στην τροχία της. 

[Εδώ ξεκινάει ο "χαμούλης". Για αρχή να αναλύσουμε την λέξη οικουμένη που χρησιμοποιεί το αρχαίο κείμενο διότι δεν σημαίνει απλώς έναν κατοικημένο τόπο, όπως σήμερα, αλλά η αρχική της έννοια είναι η Ελληνική επικράτεια . οικουμένη= το υπό των Ελλήνων κατοικούμενο μέρος της γής, ο ελληνικός κόσμος. Και ξαφνικά η συζήτηση στο συνέδριο ξεκινάει να αποκτά ενδιαφέρον. 

1. Ειπώθηκε πως το έδαφος της Σελήνης είναι ομοιογενές και ενιαίο επομένως δεν μπορεί να δεχτεί καμμία απολύτως γεωλογική μεταβολή 

2. Τα γεγονότα που αναφέρει θα μπορούσαν να είναι τα γεγονότα ενός απο τους κατακλυσμούς που αναφέρει ο Αριστοτέλης αλλά και ο Πλάτωνας σχετικά με την δική του εκδοχή της Ατλαντίδος την οποία ίσως δούμε μελλοντικά. 

Ο Απολλωνίδης με λίγα λόγια ρωτάει τον Πλούταρχο αν γνωρίζει ώς ανώτατος ιερέας των Δελφών , έχοντας την βιβλιθήκη στα χέρια του και όλη την απόκρυφη γνώση, αν έχει υπάρξει καταποντισμός της Ατλαντίδος ή Ωγυγίας , όπως αναφέρεται και στο παρόν κείμενο αλλά και στον Όμηρο. ] 

 

Σήμερα έκανα την εισαγωγή για να καταλάβετε σε τι νερά θα κολυμπήσουμε. Δε θέλω να κουράσω ξέρω πως αρκετοί θέλετε αναρτήσεις περί του ηρωισμού των Ελλήνων , αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε και αυτά τα άγνωστα επιστημονικά έργα που μας άφησαν κληρονομιά . Είναι βαρυσήμαντης αξίας και χρειάζεται να έρθουν στην επιφάνεια . Όλοι λένε για το πόσα έργα εξαφανίστηκαν και κλάπηκαν, όμως πόσοι γνωρίζουν έστω αυτό το έργο του Πλουτάρχου και τις πληροφορίες που μας δίνει; Στις μελλοντικές αναρτήσεις θα συνεχίσουμε με το θέμα της Ατλαντίδας, της Σελήνης ,με την αθέατη πλευρά, με τον πραγματικό Όλυμπο ως κατοικία των Θεών ο οποίος δεν είναι φυσικά το βουνό και ποτέ δεν ήταν. Θα αναφερθούμε όμως και στο πως και γιατί οι Έλληνες κατοίκησαν στην Αμερική χιλιάδες χρόνια πριν την ανακαλύψει ο Κολόμβος ή και καλά μου πιο πρίν οι Βίκινγκς . Μόνο να χαμογελάσω μπορώ.. Το αστείο είναι πως όλοι θεωρούν τον Πλούταρχο ιστορικό και βιογράφο, μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το έργο. Μετά τον θεωρούν τρελό και παραμυθά, ειδικά όταν φτάνει στο θέμα της Αμερικής που χαλάει το αφήγημα περί Κολόμβου και Βίκινγς. Εμμ βλέπετε έχουν πέσει και εκατομμύρια στο Netflix δε μπορούν οι τρελοί Έλληνες να τους ανήκει η πρωτιά σε όλα .

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ-ΩΓΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

 

Κεφάλαιο 26.

 

πρότερον δ' αὐτοῦ φράσω τὸν ποιητὴν ὑμῖν εἰ μή τι κωλύει, καθ' Ὅμηρον ἀρξάμενος.

Θα ξεκινήσω λοιπόν με την απαγγελία ενός ποιητικού στίχου , που τίποτα δεν μας εμποδίζει , να θεωρήσουμε πως είναι απο τον Όμηρο.

 

«Ὠγυγίη τις νῆσος ἀπόπροθεν εἰν ἁλὶ κεῖται»,

"Υπάρχει κάποιο νησί το οποίο ονομάζεται Ωγυγία που απο τότε που εμφανίστηκε βρισκόταν πάντοτε στο μέσο μιας μεγάλης θάλασσας".

 

[ στην Ομηρική Οδύσσεια, απο όπου και ο στίχος παρατίθεται, η Ωγυγία ήταν γνωστή σαν το νησί της Καλυψούς, της κόρης του Άτλαντα, στο οποίο ο Οδυσσέας παρέμεινε σαν ναυαγός για επτά έτη (ραψωδία ε, στ. 66-84). Όμως με το νησί της Ωγυγίας , είναι συνδεδεμένο πράγματι και ένα απο τα γεγονότα της αρχαιότητας, ο πρώτος απο τους τρεις κατακλυσμούς που αναγνωρίζει η ελληνική Μυθολογία. Ο Άτλας επίσης, που ήταν ο πατέρας της Καλυψούς, θα ήταν λογικό να συνδέσουμε το νησί της Ατλαντίδας με το νησί της Ωγυγίας πριν την τελική της καταβύθιση όπως μα την αποκαλύπτει ο Πλάτων. ]

δρόμον ἡμερῶν πέντε Βρεττανίας ἀπέχουσα πλέοντι πρὸς ἑσπέραν.

Η απόσταση της Ωγυγίας απο την Βρεττανία υπολογίζεται σε πέντε μέρες ταξίδι με το πλοίο πλέοντας προς τα δυτικά.

 

[ Σήμερα υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις ώς προς το που βρισκόταν η Ωγυγία ή Ατλαντίδα, η οποία και σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται ως ένα μυθικό νησί. Το πρώτο στοιχείο που μας δίνει ο Πλούταρχος είναι πως όχι μόνο δεν πρέπει να την θεωρούμε μυθική , αλλά πρέπει να δεχτούμε ότι ήταν ένα νησί που κάποτε υπήρξε με βεβαιότητα. Δίνει ως σημείο αναφοράς για την εκκίνηση του ταξιδιού, πως η Ωγυγία-Ατλαντίδα, βρισκόταν χωρίς αμφιβολία για εκείνον στο μέσο του σημερινού Ατλαντικού ωκεανού, απο την οποία πήρε προφανώς το σημερινό του όνομα. ]

 

ἕτεραι δὲ τρεῖς ἴσον ἐκείνης ἀφεστῶσαι καὶ ἀλλήλων πρόκεινται μάλιστα κατὰ δυσμὰς ἡλίου θερινάς.

Στο έδαφος της Ωγυγίας, υπάρχουν επίσης τρεις ακόμα νησίδες, ίσες σε μέγεθος, οι οποίες βρίσκονταν η μια μετά την άλλη, ακολουθώντας μια παράλληλη κυκλική διάταξη , έτσι ώστε να έχουν μια κοινή εστία. Ήταν μάλιστα προσανατολισμένες κατά τέτοιον τρόπο , ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες να βλέπουν.

 

[στο κείμενο πιο πριν ο Σύλλας μας ανέφερε πως θα περιγράφει όσο μιλάει με κινήσεις (σαν παντομίμα) την διάταξη της Ατλαντίδος. Εμείς που δεν τον βλέπουμε μπορούμε να λάβουμε υπόψιν ώς βοήθεια της πληροφορίες απο τον Πλάτωνα, ο οποίος μας περιγράφει στο βιβλίο "Κριτίας" , ακριβώς πως ήταν η διάταξη. Μπορείτε με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο να την βρείτε, λόγω χώρου-χρόνου θα την αποφύγω. ]

 

ὧν ἐν μιᾷ τὸν Κρόνον οἱ βάρβαροι καθεῖρχθαι μυθολογοῦσιν ὑπὸ τοῦ Διός,

Σε μια απο αυτές τις νησίδες, οι αυτόχθονες κάτοικοι αυτών των νησίδων θεωρούσαν , σύμφωνα με την παράδοση, ότι ο Δίας είχε φυλακίσει τον Κρόνο.

 

[Πρόκειται για το αποτέλεσμα της Τιτανομαχίας, όπου ο Δίας αφού αποφάσισε να επιτεθεί στον πατέρα του, κατάφερε να τον νικήσει και να τον φυλακίσει στα Τάρταρα, κληρονομώντας με τον τρόπο αυτόν την "κυριαρχία του σύμπαντος". ]

 

τὸν δ' ὡς υἱὸν ἔχοντα φρουρὸν τῶν τε νήσων ἐκείνων καὶ τῆς θαλάττης,

Τον Δία τον αναγνώριζαν μόνο σαν γιο του Κρόνου και θεωρούσαν ότι περιφρουρεί τόσο το νησί , όσο και την γύρω θάλασσα.

 

[Αυτό το αρχιτεκτονικό σχέδιο βάσει του οποίου χτίστηκε η Ατλαντίδα , είναι κάπως "καθόλου τυχαίο". Οι τρεις ομόκεντρες νησίδες της Ατλαντίδος στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζουν επακριβώς τους δακτυλίους του Κρόνου , όμως επάνω στη Γη, σαν ένδειξη της λατρείας του Κρόνου στο νησί. Αν ανατρέξουμε στην πηγή http://Nasa.gov και δούμε τον Κρόνο θα διαπιστώσουμε πως έχει τρεις βασικές ζώνες δακτυλίων. Η σημερινή αστρονομία δέχεται ότι οι δακτύλιοι του πλανήτη Κρόνου χωρίζονται σε πολλές περιοχές με κενά ανάμεσα τους. Όμως σαν βασικοί δακτύλιοι του Κρόνου αναγνωρίζονται μόνο οι τρεις, οι οποίοι είναι οι πιο εμφανείς σε πλάτος, όσες δηλαδή και οι δακτυλιοειδείς νησίδες στην είσοδο της Ατλαντίδος. Οι Α και Β που είναι οι πιο φωτεινοί, και ο δακτύλιοσ C , που είναι πιο αμυδρός. Άρα βλέπουμε μια ομοιότητα της νήσου και του πλανήτη Κρόνου η οποία δεν είναι τυχαία καθώς οι κάτοικοι της Ατλαντίδας λαύτευαν τον Κρόνο και απέρριπταν τη λατρεία του Διός.

 

ἣν Κρόνιον πέλαγος ὀνομάζουσι, παρακατῳκίσθαι.

Μάλιστα οι κάτοικοι την θάλασσα αυτήν την ονομάζουν Κρόνιο πέλαγος.

 

τὴν δὲ μεγάλην ἤπειρον, ὑφ' ἧς ἡ μεγάλη περιέχεται κύκλῳ θάλαττα,

Πέρα απο την Ωγυγία, υπάρχει μια μεγάλη ήπειρος, η οποία περιβάλλεται ολόγυρα απο την μεγάλη θάλασσα

 

[ Εννόει την Αμερική προφανώς. ]

 

τῶν μὲν ἄλλων ἔλαττον ἀπέχει<ν>

το σημείο των τριών νησίδων βρίσκεται στην μικρότερη απόσταση απο τις ακτε΄ς τις μεγάλης ηπείρου, σε σχέση με τα εσωτερικά εδάφη της Ωγυγίας.

 

[Εφόσον μας είπε πριν ότι οι τρεις νησίδες είναι προσανατολισμένες προς την δύση, λογικά αποτελούν πλησιέστερο σημείο με τις απέναντι ακτές της Αμερικής. ]

 

τῆς δ' Ὠγυγίας περὶ πεντακισχιλίους σταδίους

Η απόσταση της Ωγυγίας απο αυτήν την μεγάλη ήπειρο υπολογίζεται σε 5.000 στάδια.

 

[Το στάδιο ήταν μονάδα μέτρηση μήκους των αρχαίων Ελλήνων που αντιστοιχεί σε 185,15 μέτρα. ]

Επομένως η κοντινότερη απόσταση μεταξύ Ωγυγίας και Αμερικής θα πρέπει να ήταν 5.000 Χ 185,15=925.750 μέτρα ή 925,75 χιλιόμετρα.]

 

κωπήρεσι πλοίοις κομιζομένῳ.

Ο διάπλους αυτής της απόστασης γινόταν αποκλειστικά με πλοία κωπήλατα.

 

(βραδύπορον γὰρ εἶναι καὶ πηλῶδες ὑπὸ πλήθους ῥευμάτων τὸ πέλαγος. τὰ δὲ ῥεύματα τὴν μεγάλην ἐξιέναι γῆν καὶ γίνεσθαι προχώσεις ἀπ' αὐτῶν καὶ βαρεῖαν εἶναι καὶ γεώδη τὴν θάλατταν, ἧ καὶ πεπηγέναι δόξαν ἔσχε).

(Το κρόνιο πέλαγος δεν μπορεί κανένα πλοίο να το διασχίσει με ταχύτητα, διότι περιέχει μεγάλες ποσότητες λάσπης και επίσης διότι επικρατούν πολλά και ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, τα οποία μπορούν να παρασύρουν τα πλοία σε άλλη κατεύθυνση. Αυτά τα θαλάσσια ρεύματα δημιουργούνται απο ποταμούς που εκβάλλουν απο την μεγάλη ήπειρο (Αμερική) και δημιουργούν προσχώσεις , γι αυτό η θάλασσα περιέχει πολύ λάσπη, και υπάρχει η δοξασία ότι είναι εύκολο να κολλήσει εκεί ένα πλοίο).

 

[Πρόκειται για τους δεκάδες παραπόταμους του Μισσισσιππή, του μεγαλύτερου σε μήκος (και μεταφοράς όγκου νερού) ποταμού της Αμερικής. Ο Πλούταρχος μας αναφέρει προφανώς το περίφημο και γνωστό "gulf stream" ή το "ρεύμα του κόλπου" , τις επιδράσεις του οποίου απο ότι βλέπουμε τις γνωρίζει άψογα για την εποχή του. Μπορείτε να δείτε το δέλτα του Μισσισσιππή σε φωτογραφία απο το διάστημα όπου γίνεται εμφανής ο σχηματισμός των ρευμάτων στο Wikipedia. Το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού είναι ένα ισχυρό και θερμό ρεύμα που δημιουργείται στη θάλασσα της Καραϊβικής. Αυτό το ρεύμα , ανοιχτά της Florida , έχει πλάτος 80-150 χιλ. και βάθος 800-1200 μέτρα . Η θερμοκρασία στα επιφανειακά νερά φθάνει τους 30-35 βαθμούς κελσίου, έχει ταχύτητα απο 104-233 km ανά ημέρα και μεταφέρει μάζες νερού που κατευθύνεται βόρεια κατά μήκος των ανατολικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών και αργότερα ενώνεται με το ψυχρό ρεύμα του Labrador που φέρνει ψυχρότερες μάζες νερού απο τον Αρκτικό ωκεανό.

 

Σήμερα θεωρούμε ότι για πρώτη φορά παρατηρήθηκε το 1513 απο έναν Ισπανό θαλασσοπόρο, τον Ponce de Leon, προφανώς όμως , πρόκειται για άλλη μια περίπτωση που η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. ]

 

Image
ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ

 

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

❗️Οι Έλληνες πρώτοι στην Αμερική πριν χιλιάδες χρόνια (συνέχεια απο το δεύτερο μέρος)

 ❗️Η βύθιση της Ατλαντίδας

 ❗️Η λατρεία του Κρόνου

 

Κεφάλαιο 26. (Συνέχεια)

 

Όσον αφορά τώρα αυτήν την μεγάλη ήπειρο ( Αμερική) , στις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της θάλασσας, κατοικούν ελληνικοί πληθυσμοί και οι πόλεις τους είναι χτισμένες γ΄ρω απο έναν μεγάλο κόλπο (κόλπο του Μεξικού) το βάθος του οποίου δεν είναι μικρότερο απο το βάθος της Μαιώτιδος (Αζοφική Θάλασσα σήμερα).

 

[ Η Αζοφική θάλασσα είναι το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, με την οποία επικοινωνεί μέσω του πορθμού του Κερτς. Πρόκειται για μια μεγάλη κόλπωση 35.000τ. χκλ. του Εύξεινου Πόντου ανάμεσα στην Κριμαία και τον Καύκασο, η οποία δέχεται τα νερά 20 ποταμών. Το βασικότερο χαρακτηριστικό της, είναι το μικρό της βάθος, που κυμαίνεται απο 3 εως 14 μέτρα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πλούταρχος προβαίνει σε αυτήν την παρομοίωση, ακριβώς για να μας καταστήσει σαφές ότι αντίστοιχα μικρό είναι το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο του κόλπου του Μεξικού.

 

Το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του κόλπου είναι ότι το σημείο εισόδου στον κόλπο αποτελεί ταυτοχρόνως και το σημείο εξόδου στον Ωκεανό, μιας και επικοινωνεί απευθείας με το Κάσπιο Πέλαγος.

 

[ Ο Πλούταρχος μας περιγράφει την γεωγραφία που υπήρχε πριν την βύθιση της Ατλαντίδας-Ωγυγίας. Βρίσκόταν στην μέση περίπου του σημερινού Ατλαντικού Ωκεανού , ο οποίο ς απο την πλευρά της Ευρώπης ονομαζόταν "Κάσπιο πέλαγος" και απο την πλευρά της Αμειρκής ονομαζόταν "Κρόνιο πέλαγος". Επομένως όταν λέει ότι ο κόλπος του Μεξικού κατοικούνταν απο Έλληνες και επικοινωνούσε κατευθείαν με το Κρόνιο πέλαγος, σημαίνει ότι το έδαφος της Υγυγίας προς τα νότια θα πρέπει να περιοριζόταν το πολύ μέχρι το ύψος αυτού του κόλπου. Το τότε "Κάσπιο πέλαγος" δεν έχει σχέση με την σημερινή "Κασπία Θάλασσα". Την εποχή που γράφτηκε το έργο αυτό, η "Κασπία θάλασσα" σαν ονομασία δεν υπήρχε. Η επικρατέστερη ονομασία της σημερινής Κασπίας Θάλασσας στην εποχή της αρχαίας Ελλάδος είναι "Υρκανία θάλασσα". (εγκυκλο. Λεξικό Ηλίου, τομ 10, σελ. 425) ] 

 

Οι κάτοικοι της Ωγυγίας ονομάζουν και θεωρούν "ηπειρώτες" αυτούς (τους Έλληνες που κατοικούν στον κόλπο του Μεξικού), ενώ για τους εαυτούς τους θεωρούν ότι είναι νησιώτες.

 

διότι βεβαίως και η Ωγυγία περιβάλλεται ολόκληρη απο θάλασσα, έτσι ώστε να θεωρείται και αυτή ως ένα νησί.

 

[ Την Αμερική λόγω μεγέθους την αποκαλούν ήπειρο ενώ την Ωγυγία που είναι μικρότερη νησί.  Ο όρος "ήπειρος" αναφέρεται στις μεγάλες περιοχές ξηράς που περιστοιχίζονται απο ωκεανούς, στις οποίες διαιρείται γεωγραφικά ένας πλανήτης. Εκείνη την εποχή οι Έλληνες μέσω των εκστρατειών του Ηρακλέους αλλά και του Διονύσου, είχαν εποικίσει όλον τον κόσμο, ίσως ο όρος "ηπειρώτης" ανταποκρίνεται σε αυτήν την ιδιότητα.  ]

 

Όπως είναι γενικά αποδεκτό, αυτοί οι νησιώτες της Ωγυγίας που λάτρευαν τον Κρόνο αναμίχτηκαν αργότερα με τους Έλληνες που είχαν φτάσει και είχαν εγκατασταθεί εκεί μαζί με την εκστρατεία του Ηρακλέους.

 

Σαν αποτέλεσμα της της ανάμιξης αυτών των δύο ετερόκλητων πληθυσμών, ατόνησε το ελληνικό στοιχείο ( επομένως και η θρησκεία του Διός),

 

και επικράτησε η γλώσσα, οι νόμοι και ο τρόπος διατροφής των βαρβάρων

 

Στη συνέχεια όμως, αναζωπυρώθηκαν εκ νέου οι ελληνικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί και να επικρατήσει και πάλι ο ελληνικός πολιτισμός και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη δυναμική απο πρίν. 

 

Έτσι, οι άνθρωποι απο την Ωγυγία κατέληξαν να τιμούν πρωτίστως τον Ηρακλή (δηλαδή την Ολύμπια θρησκεία) και δευτερευόντως τον Κρόνο.

 

[ Το κίνητρο της εκστρατείας του Ηρακλή άρα βλέπουμε πως ήταν να μεταφέρει και να μεταδώσει τις ηθικές αρετές και τις ανθρωπιστικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Όπως είχε πει και ο Λυκούργος ο Αθηναίος:

 

"Συμπατριώτες , δεν θα έχει καμμία χρησιμότητα για εσάς η καταγωγή σας απο τον Ηρακλή, αν δεν κάνετε εκείνα για τα οποία αναδείχθηκε εκείνος, ο πιο ένδοξος και ο πιο ευγενής." ]

 

Ο λόγος που συνέβη αυτό, λοιπόν, ήταν εξαιτίας μιας πολύ παράξενης δραστηριότητας του πλανήτη Κρόνου, τον οποίο όταν εμείς στην Ελλάδα τον βλέπουμε να ανατέλει, εκείνοι που κατοικούν στην Ωγυγία την ίδια στιγμή τον βλέπουν να δύει.

 

[ Απόδειξη ότι η περιοχή του πλανήτη στην οποία βρίσκεται η Ωγυγία είναι σαφέστατα στο αντίθετο ημισφαίριο της Γης σε σχέση με το δικό μας, αφού όταν ξημερώνει στην Ελλάδα , στην Αμερική είναι μεσάνυχτα. Με αυτό το στοιχείο χωρίς πλέον αμφιβολία καταλαβαίνουμε πως αναφέρεται στην ήπειρο της Αμερικής. 

 

Επίσης στην αρχαία αστρονομία ο πλανήτης Κρόνος είχε δύο ονομασίες:

Όταν ανατέλει ονομάζεται "Φαίνων", ενώ όταν δύει ονομάζεται "Νυκτούρος" . 

 

Ο πλανήτης Κρόνος λοιπόν, κατά την διάρκεια της ουράνιας πορείας του, ενώ βρισκόταν στο ζώδιο του Ταύρου (έμοιαζε σαν να σταμάτησε να κινείται) και παρέμεινε εκεί για ένα χρονικό διάστημα 30 ετών.

 

[ Αυτό για εμάς φαντάζει μεταφυσικό και διανόητο . Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης Κρόνος παραμένει σε κάθε ζώδιο για 2,5 έτη. Για να λέει ότι παρέμεινε στο ζώδιο του Ταύρου για 30 έτη , αυτό σημαίνει ότι κάτι πολύ απρόβλεπτο συνέβη εκείνη την εποχή. Οι ειδικοί επιστήμονες επι του θέματος δίνουν ώς μόνη λογική εξήγηση πως για να συμβεί κάτι τέτοιο , θα μπορούσε αν είχε διαταραχθεί για κάποιο λόγο ο άξονας περιστροφής της Γής.

 

Σύμφωνα πάντως με τον Πλούταρχο , που ξαφνικά απο ιστορικό με αυτά ξεκινούν να τον θεωρούν τρελό , πρέπει να δεχτούμε ότι το γεγονός διήρλησε συνολικά 30 χρόνια, ώσπου ολοκληρώθηκε αυτή η ταλάντωση του άξονα της Γης, η οποία προφανώς έφερε σημαντικές γεωλογικές αλλαγές μέχρι να καταφέρει να σταθεροποιηθεί.

 

Έτσι φαίνεται πως μια απο τις καταστροφικές αλλαγές αυτής της αναταραχής ήταν και η βύθιση της Ατλαντίδας-Ωγυγίας , κάτι που μας αναφέρει παρακάτω, και ήταν κάτι που περίμεναν οι κάτοικοι της νήσου και μάλιστα προετοιμαζόντουσαν απο καιρό για αυτή την γεωλογική εξέλιξη. 

 

Επίσης είναι γνωστό πως όταν η Σελήνη βρίσκεται σε έξαρση στο ζώδιο του Ταύρου , τότε , όλα τα σεληνιακά φαινόμενα γίνονται πιο έντονα αισθητά στη Γη. Άρα όλα μαζί τα γεγονότα την συγκεκριμένη στιγμή Κρόνος - Σελήνη - αποσταθεροποίηση της Γής , είχαν σαν αποτέλεσμα την βύθιση της Ατλαντίδας. ]

 

Οι κάτοικοι της Ωγυγίας, ήδη πριν απο πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα , περίμεναν ότι θα συμβεί κάποιο παράξενο γεγονός και πρόσφεραν θυσίες στον θεό Κρόνο για να τους προστατεύσει.

 

[ Ίσως αστρολογικά να είχε συμβεί μια ευθυγράμμιση Ήλιου-Γης- Σελήνης-Κρόνου. Ποιός ξέρει; ]

 

.. (λείπει κείμενο) Μέσω της διαδικασίας της κλήρωσης, επέλεγαν τους τυχερούς που θα αποτελούσαν τα πληρώματα σε όλα τα διαθέσιμα πλοία (για να εγκαταλείψουν το νησί που θα βυθιζόταν). 

 

[ Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως λίγο πριν την καταστροφή τηρείται μια δημοκρατική διαδικασία κλήρωσης. ]

 

έγιναν λοιπόν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία του ταξιδιού , όπως η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προμηθειών, που θα έπρεπε να πάρουν μαζί τους αυτοί που θα προσπαθούσαν να φύγουν απο το νησί, κωπηλατώντας στο Κρόνιο πέλαγος.

 

ο σκοπός τους ήταν να καταφέρουν να βρούν μια καινούργια ξένη στέρεα γη που θα μπορούσε να τους φιλοξενήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

βεβαίως, όσοι απο αυτούς θα κατάφερναν να φτάσουν σε αυτήν τη νέα γη, θα χρειάζονταν σίγουρα πολύ μεγάλη τύχη

 

και όπως είναι λογικό, το γεγονός αυτό θα άλλαζε και θα αναπροσδιόριζε όλες τις αξίες στην ζωή τους.

 

Αυτοί λοιπόν που ναυάγησαν , ύστερα απο την μεγάλη θαλασσοταραχή που επικράτησε, 

 

διασώθηκαν απο τους Έλληνες, οι οποίοι φρόντισαν καταρχήν να τους οδηγήσουν στα πλησιέστερα νησιά.

 

Τότε όμως συνέβη το εξής περίεργο μεταφυσικό γεγονός. Για τριάντα ημέρες που διήρκησε το φαινόμενο , ο Ήλιος έδυο μόνο για μια ώρα.

 

[ θαλασσοταραχή=τρικυμία όπου και κατέληξαν ναυαγοί όπου και διεσώθησαν απο τους Έλληνες.

 

Ο Ήλιος σταμάτησε να δύει σχεδόν.. 

Πάλι αυτό εξηγείται και ίσως μόνο αν είχε διαταραχθεί ο άξονας περιστροφής της Γης, ώστε να πάλλεται αδιάκοπα μπρος-πίσω, ώσπου τελικά να καταφέρει να ισορροπήσει και πάλι στη νέα του θέση. Δεν δίνεται κάποια άλλη επιστημονική εξήγηση. ]

 

Κατά τον ίδιο τρόπο, η νύχτα διαρκούσε πολύ λιγότερο και το σκοτάδι δεν ήταν τόσο πυκνό, αλλά έμοιαζε με το πρωινό λυκαυγές, ενώ ο Ήλιος ανέτελλε και πάλι απο την δύση.

 

Οι διασωθέντες παρέμειναν στη νέα τους κατοικία για 90 ημέρες αποδίδοντας τιμές και δόξες σε αυτούς που τους έσωσαν την ζωή, τους οποίους αντιμετώπιζαν πλεόν ώς ιερά πρόσωπα, διότι πίστευαν ότι κατάφεραν να σωθούν απο την επέμβαση πνευματικών δυνάμεων.

 

Σε αυτά τα νησιά που μεταφέρθηκαν δεν κατοικούσε προηγουμένως κανένας άλλος, εκτός απο δικούς τους συνταξιδιώτες , που είχαν ήδη μεταφερθεί εκεί πρώτοι.

 

Είχαν περάσει λοιπόν κιόλας 13 έτη απο την ημέρα που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, κατά τα οποία έμαθαν να λατρεύουν μαζί με τους Έλληνες τον Δία.

 

Απο ό,τι λέγεται , υπήρξαν πολλοί Έλληνες που είχαν επιλέξει να κατοικήσουν σε αυτές τις νέες περιοχές μαζί με τους πρώην κάτοικους της Ωγυγίας με μεγάλη ευχαρίστηση. 

 

Διότι αφενός μεν οι πρώην κάτοικοι της Ωγυγίας είχαν συνηθίσει πια αυτόν τον τρόπο ζωής, ενώ και οι Έλληνες τον προτιμούσαν συγκριτικά με την παλιά τους ζωή, διότι ζούσαν με λιγότερα προβλήματα και είχαν στην διάθεση τους σε αφθονία όλα τα αγαθά που επιθυμούσε η ψυχή τους.

 

Περνούσαν την ζωή τους προσφέροντας θυσίες στους θεούς ή με το να συμμετέχουν σε χορηγίες (δημόσια θέματα) και βεβαίως δεν θα μπορούσε να λείπει η ανάλυση εννοιών φιλοσοφικού ενδιαφέροντος.

 

Όλα αυτά, σε σνδυασμό με το θαυμάσιο φυσικό περιάλλον και το εξαιρετικό ήπιο κλίμα που διέθετε αυτό το νησί.

 

Κάποιοι απο αυτούς μάλιστα παρακαλούσαν τις θείες δυνάμεις να εμποδίσουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί να φύγουν κάποτε απο αυτό το νησί φροντίζοντας να δείχνουν με κάθε τρόπο την αφοσίωση τους.

 

Πολλές φορές μάλιστα η προσπάθεια της επικοινωνίας τους με τους Θεούς δεν περιοριζόταν μόνο σε απλές προσευχές ή σε αποσυμβολισμούς οιωνών, αλλά υπήρχαν πολλοί που συνομιλούσαν φανερά με ανώτερες οντότητες, χρησιμοποιώντας υπερβατικές δυνάμεις.

 

Σχετικά με τον θεό τους τον Κρόνο, πίστευαν ότι βρίσκεται μέσα σε ένα βαθύ σπήλαιο και κοιμάται επάνω σε ένα πέτρινο κρεβάτι , επικαλυμμένο με χρυσό. (και πιστεύον ότι αυτό ο ύπνος του Κρόνου οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δίας τον κρατάει φυλακισμένο).

 

Υπάρχουν μάλιστα και κάποια πουλιά, τα οποία πηγαίνουν να τον επισκεφτούν και κάθονται στο πάνω μέρος του πέτρινου κρεβατιού , προσφέροντας σε αυτόν την αμβροσία, 

 

και τότε αυτό το νησί τους πλημυρίζει απο μια ευωδία, η οποία φαίνεται να πηγάζει εξερχόμενη απο το πέτρινο κρεβάτι του Κρόνου.

 

[ Η αναφορά του Πλουτάρχου εδώ είναι συμβολική αν εστιάσουμε στο χρυσό του κρεβατιού. Σύμφωνα με τον Ησίοδο στη "Θεογονία" , η προϊστορία και η εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη Γη παραλληλίζονται με πέντε μέταλλα, πτωτικά σε αξία. Αν ανατρέξεις το προφίλ μου θα δείς 5 συνεχόμενες αναρτήσεις αναφερόμενες στα 5 γένη του Ησιόδου. Το πρώτο ήταν το Χρυσό γένος. ]

 

Υπάρχουν όμως και άλλες θείες δαιμονικές οντότητες που βρίσκονται δίπλα του και υπηρετούν τον Κρόνο. Καθότι πρόσκεινται φιλικά προς αυτόν απο την εποχή που βασίλευε στους θεούς, αλλά και στους ανθρώπος και μάλιστα αυτοί οι δαίμονες είχαν οι ίδιοι μαντικές ικανότητες και μπορούσαν να προβλέπουν το μέλλον, αποκαλύπτοντας συγκλονιστικές πληροφορίες, τις οποίες ισχυρίζονταν ότι τους παρουσιάζονται σε μια ονειρική κατάσταση, η οποία προκαλείται απο τον Κρόνο.

 

Αυτό σημαίνει πως όλες οι πράξεις τις οποίες σκέφτεται να κάνει ο Ζεύσ προέρχονται απο τα όνειρα που του προκαλεί ο Κρόνος.

 

Η απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι πως όταν επαναστατήσουν τα πάθη του ανθρώπου, τα οποία είναι βεβαίως τιτανικής προέλευσης, όπως επίσης και όλες οι άλλες ψυχικές διαταραχές που υφίστανται οι άνθρωποι, μόνο ο ύπνος είναι αυτός που καταφέρνει να τα κατευνάσει.

 

Για να καταφέρουμε όμως να έρθουμε σε επαφή με τον Κρόνο και να μετέχουμε της βασιλείας του θείου Χρυσού γένους, θα πρέπει να προηγηθεί η ανάλογη κάθαρση, διότι μόνο ο εξαγνισμός των σκέψεων μας μπορεί να μας απελευθερώνει απο τα ακάθαρτα στοιχεία .

 

Στο σημείο αυτό θα έπρεπε να προσθέσουμε ότι κάποτε μετακόμισε στο νησί κάποιος περίεργος ξένος απο άλλη χώρα και ίδρυσε εκεί δική του φιλοσοφική σχολή, που όπως έλεγε λάτρευε ως θεό του τον Κρόνο. Διέθετε αξόλογες αστρονομικές και αστρολογικές γνώσεις, αφενός μεν διότι είχε την ικανότητα να χρησιμοποιεί διεξοδικά την γεωμετρία και να καταλήγει σε σημαντικά συμπεράσματα, αφετέρου δε, διότι ήταν κάτοχος και της ηθικής φιλοσοφίας την οποία μπορούσε να την εξηγήσει μέσα απο τους νόμους της φυσικής.

 

[ Ο Φιλόσοφος στον οποίο απευθύνεται είναι ο Πυθαγόρας. Ο Πυθαγόρας είναι ο μόνος που απαγορεύεται να ειπωθεί το όνομα του. 

 

Τον πυθαγόρειο νόμο σε όλο το έργο ακολουθεί και σε ολόκληρο το έργο του ο Πλούταρχος καθώς δεν αναφέρεται ποτέ και πουθενά μέσα στο έργο το όνομα του ούτε όταν τον επικαλούνται . Ίσως διότι είναι ανώτατος ιερέςας του Απόλλωνα.

 

Ο Πυθαγόρας ηταν εκείνος που διέθετε στην εποχή του αστρολογικές γνώσεις και γεωμετρικές καθώς και ανώτερη φιλοσοφία. Λάτρευε όμως τον Κρόνο; Ο Διογένης Λαέρτης μας γνωστοποιεί πως ο Πυθαγόρας είχε λάβει μέρος σε όλες τις ελληνικές αλλά και βαρβαρικές μυήσεις. ]

 

Βεβαίως είχε την επιθυμία και τον πόθο να επισκεφτεί την μεγάλη νήσο και να επιθεωρήσει σαν θεατής, τον τρόπο που εξελίχθηκε

 

(Διότι , από ό,τι φαίνεται , "μεγάλη νήσο" ονόμαζαν τότε την αφρικανική ήπειρο, που εμείς κατοικούμε)

 

[ Απο την προηγούμενη ανάρτηση ξέρομε πως όλα αυτα μας τα αφηγείται ο Σύλλας ο οποίος κατάγεται απο την Καρχηδόνα, η οποία είναι πόλη της Τυνησίας. 

 

Το θέμα είναι να κατανοήσουμε γιατί ο Πυθαγόρας επισκεφθηκε την Καρχηδόνα. Μάλλον διότι λάτρευαν ακόμη τον Κρόνο. ]

 

Αφού λοιπόν πέρασαν τριάντα χρόνια απο την άφιξη του,

 

[Χονδρικά 30 χρόνια είναι μια περιστροφή του Κρόνου γύρω απο τον Ηλιο.]

 

αφου προετοίμασε κατάλληλα τους μαθητές εκείνους που μπορούσαν πλεόν να τον δαδεχτούν (στη σχολή) , ασπάστηκε τους φίλους του και επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο και έφυγε.

 

Αφού προηγουμένως είχε φρόντισει να εφοδιαστεί με τρόφιμα και χρήματα για το μεγάλο ταξίδι, που τα μετέφερε μέσα σε χρυσά κύπελλα. Οι συγκινήσεις λοιπόν που γνώρισε στην ζωή του, αλλά και τα πρόσωπα των ανθρώπων που ενσαρκώθηκε, τα ιερά κείμενα που αξιώθηκε να γράψει , αλλά και το σύνολο των θρησκευτικών τελετών στις οποίες συμμετείχε,

 

[εδώ πλεόν γίνεται φανερό πως μιλαει για τον Πυθαγόρα. Ξέρουμε απο τον Διογένη Λαέρτιο , πως ο Πυθαγόρας θυμόταν όλες τις προηγούνμενες ενσαρκώσεις του κάτι που ήταν απο τις βασικότερες διδασκαλίες του. Έτσι λοιπόν δεν αναφέρει το όνομα του διότι πρόκειται για ενσάρκωση του Πυθαγόρα μέσα στον χρόνο σε κάποια στιγμή στο παρελθόν. Επίσης μας αναφέρει πως έγραψε βιβλία κάτι που σήμερα υποστηρίζουν διάφοροι πως ο Πυθαγόρας δεν έγραψε ποτέ τίποτα.]

 

δεν θα μας έφτανε μια ολόκληρη ημέρα για να τα διηγηθούμε. Αφού ο ίδιος όλα αυτά είχε την δυνατότητα να τα συγκρατεί στην μνήμη του και μας τα είχε διηγηθεί με συναρπαστικό τρόπο.

 

[ μας αναφέρει ακριβώς όσα γνωρίζουμε απο τον Διογένη για τον Πυθαγόρα]

 

και με αυτά λοιπόν αναφέρθηκα σε όλα τα σχετικά θέματα που μας ενδιαφέρουν στην συγκεκριμένη περίπτωση , σχετικα΄με την ιστορία της Ωγυγίας.

 

Κλείνοντας τον λόγο μου , να προσθέσω ότι αυτός ο Φιλόσοφος παρέμεινε στην πόλη της Καρχηδόνας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

[ Επίσης ο Αριστοτέλης ασχολήθηκε πολύ με την Καρχηδόνα περιγράφοντας αναλυτικά τους πολιτικούς της θεσμούς, θεωρώντας ότι η πόλη είχε μια απο τις καλλίτερες πολιτικές οργανώσεις στον κόσμο , μαζί με αυτές των ελληνικών πόλεων - κρατών της Αθήνας, της Σπάρτης και της Κρήτης.]

 

και έτυχε μεγάλης εκτίμησησ απο εμάς , επειδή δίδαξε τα μυστήρια της λατρείας του Κρόνου. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιους, την πρώτη φορά που καταστράφηκε η Καρχηδόνα επινόησε μια μέθοδο κατεργασίας των δερμάτων των ιερών βιβλίων, ώστε να τα προστατεύσει απο τους κατακτητές και μετά απο μυστική ψηφοφορία αποφασίστηκε να τα θάψει κάτω απο την γη.

 

 Και δίδασκε ότι έχουμε χρέος να γνωρίσουμε τους αληθινούς θεούς και μου συνέστησε (στον Σύλλα προσωπικά) να τιμάω ιδιαιτέρως την Σελήνη, διότι είναι σημαντικότατη για την ζωή μας, καθότι ελέγχει ....(λείπει κείμενο στο πιο σημαντικό...πιθανώς ελέγχει τις γεννήσεις και τις ζωές μας).

 

[ Ο Πυθαγόρας θεωρεί πως η Σελήνη συνδέεται με την παρουσίας μιας θείας δύναμης, και πως μάλιστα μέσω της Σελήνης "αντανακλώνται"οι λειτουργίες του Κρόνου, αφού στις "φάσεις μηνοειδούς" η Σελήνη γίνεται το δρεπάνι του Κρόνου.

Η τροχιά του Κρόνου διαρκεί 29 χρόνια , ενώ της Σελήνης 29 ημέρες. ]