Στείλτε μας τα άρθρα σας στο info@troktico.com
Γράφει το troktico - Παγκόσμια αποκλειστικότητα – Πύραυλος RS-26 Rubezh Oreshnik– Φουντούκι.
Ο Ιταλός Γεωπολιτικός Αναλυτής Marcelo Ramírez γράφει στο - www. Kontrainfo.com [09-12-2024] :
Το Oreshnik, που στα Ρωσικά σημαίνει «Φουντουκιά», δεν είναι απλώς ένα νέο όπλο στο οπλοστάσιο της Ρωσίας. Είναι ένα στρατηγικό όπλο, υψηλής τεχνολογίας, που θα μπορούσε να αλλάξει βαθιά την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Αυτός ο υπερηχητικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς φαίνεται ότι σχεδιάστηκε για να καλύψει ένα κενό που άφησαν οι Διεθνείς Συμφωνίες του Ψυχρού Πολέμου που απαγόρευαν τους πυραύλους αυτής της κατηγορίας. Μέχρι τώρα, τα όπλα της Ρωσίας που μπορούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη ήταν διηπειρωτικά, με κίνδυνο την κλιμάκωση σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο, ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα του WW3. Ο Oreshnik καλύπτει αυτό το κρίσιμο κενό, δίνοντας στη Μόσχα τη δυνατότητα να πλήξει βασικούς στόχους στην Ευρώπη με χειρουργική ακρίβεια χωρίς να προκαλέσει παγκόσμια σύρραξη.
Αυτός ο πύραυλος δεν είναι απλώς μια τεχνολογική καινοτομία. Ο συνδυασμός υπερηχητικής ταχύτητας, ευελιξίας και εξαιρετικής ακρίβειας τον καθιστά πραγματικό ακαταμάχητο παίκτη που αλλάζει τα δεδομένα στη γεωπολιτική σκηνή. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε για αυτό όπλο δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει σε στόχους 5.000 χιλιόμετρα μακριά, γεγονός που τον καθιστά άμεση απειλή για οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Επιπλέον, ο ευέλικτος βαλλιστικός σχεδιασμός του καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση από τα αμυντικά αντιβαλλιστικά συστήματα του ΝΑΤΟ.
Οι εικασίες σχετικά με την τεχνολογία του είναι ευρέως διαδεδομένες. Έχει αναφερθεί ότι θα μπορούσε να ενσωματώνει λέιζερ ή μικροκύματα υψηλής ισχύος, ικανά να εξουδετερώνουν στόχους χωρίς τις τυπικές εκρήξεις. Τέτοια καινοτόμα όπλα θα μπορούσαν να καταστρέψουν αποθήκες, κέντρα διοίκησης και στρατηγικά οπλοστάσια με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες. Γίνεται επίσης λόγος ότι μπορεί να μεταφέρει κινητικές, θερμοβαρικές ή ακόμη και πυρηνικές κεφαλές, η καθεμία από τις οποίες μπορεί να είναι σχεδιασμένη για συγκεκριμένους στόχους. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι η προφανής ικανότητα του Oreshnik να πλήττει υπόγειες εγκαταστάσεις χωρίς να προκαλεί σημαντικές επιφανειακές ζημιές, κάτι το οποίο και παρατηρήθηκε μετά την επίθεση στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα που κτυπήθηκε στην Ουκρανία.
Η ανάπτυξη αυτού του όπλου έρχεται ως απάντηση στους περιορισμούς που είχαν επιβάλλει οι διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, καθιστώντας τη Ρωσία σε ευάλωτη θέση έναντι της Ευρώπης. Η επανεισαγωγή αυτού του υπερόπλου αυτής της αμυντικής ικανότητας της Ρωσίας όχι μόνο εξισορροπεί την παγκόσμια ισχύ, αλλά και επαναπροσδιορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Η Δύση, από την άλλη πλευρά, αντέδρασε με διχασμένες θέσεις. Ενώ ορισμένοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία του Oreshnik, αποκαλώντας το Ρωσική προπαγάνδα, άλλοι αναγνωρίζουν τη δυνατότητά του να αλλάξει τη δυναμική της παγκόσμιας σύγκρουσης.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώνοντας την ενσωμάτωση του Oreshnik στο βαλλιστικό οπλοστάσιο του, κατέστησε σαφές ότι το όπλο δεν θα χρησιμοποιηθεί αδιακρίτως. Η εκτόξευσή του σε μικρότερους στόχους θα ήταν, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, «σαν να σκοτώνεις σπουργίτια με κανόνια». Ωστόσο, η πρόσφατη δήλωσή του σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης κατά Κέντρων Λήψης αποφάσεων στο Κίεβο με αυτόν τον πύραυλο υπογραμμίζει το επίπεδο σοβαρότητας που αποδίδει η Μόσχα σε αυτό το οπλικό σύστημα. Η Ρωσία φαίνεται να στέλνει ένα σαφές μήνυμα: υπάρχει ένα όριο στην υπομονή και η χρήση του Oreshnik αποτελεί προειδοποίηση προς τη Δύση να μην ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», όπως είναι —η παράδοση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Συνέχεια στο άρθρο ΕΔΩ