Στείλτε μας τα άρθρα σας στο info@troktico.com
Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την καλή υγεία.
Είναι απαραίτητο για τις λειτουργίες περισσοτέρων από 300 ενζύμων και συμμετέχει σε πολλές σημαντικές διαδικασίες στο σώμα μας (1).
Συντελεί στο μεταβολισμό θρεπτικών συστατικών, διατηρεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ακμαίο και βοηθάει στην ανάπτυξη και στην επισκευή πολλών ιστών του σώματος (2).
Στους άνδρες συνιστάται να προσλαμβάνουν 11 mg ψευδαργύρου ανά ημέρα, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται 8 mg. Ωστόσο, εάν είστε έγκυος, θα χρειαστείτε 11 mg την ημέρα και εάν θηλάζετε, θα χρειαστείτε 12 mg. Μερικοί άνθρωποι κινδυνεύουν από έλλειψη ψευδαργύρου, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών, των εφήβων, των ηλικιωμένων και οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν (3).
Ο ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΦΛΕΓΜΟΝΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΕΙ ΤΟΥ ΙΟΥΣ ! (42,43,44)
Ωστόσο, η κατανάλωση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων.
Εδώ είναι 10 από τα καλύτερα τρόφιμα που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο.
1. Κρέας
Το κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου (4).
Το κόκκινο κρέας είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη πηγή, αλλά υπάρχουν άφθονες ποσότητες σε όλα τα διαφορετικά είδη κρέατος, συμπεριλαμβανομένου του βοδινού, και του αρνίσιου κρέατος.
Στην πραγματικότητα, μια μερίδα 100 γραμμαρίων ακατέργαστου βόειου κρέατος περιέχει 4,8 mg ψευδαργύρου, δηλαδή 32% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ) (4).
Αυτή η ποσότητα κρέατος παρέχει επίσης 176 θερμίδες, 20 γραμμάρια πρωτεΐνης και 10 γραμμάρια λίπους. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή πολλών άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η κρεατίνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, ειδικά επεξεργασμένου κρέατος, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων (5, 6).
Ωστόσο, εφ 'όσον αποφεύγετε την πρόσληψη μεταποιημένων κρεάτων και καταναλώνετε ακατέργαστα κόκκινα κρέατα (από το χωριό, χωρίς αντιβιοτικά, με φρέσκια τροφή χωρίς λιπάσματα και με φυσική κίνηση στα λιβάδια), ως μέρος μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, δε θα πρέπει να ανησυχήσετε.
Το κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου. Μια μερίδα 100 γραμμάρια ακατέργαστου βοείου κρέατος παρέχει το 32% της ΣΗΔ.
2. Οστρακοειδή
Τα οστρακοειδή είναι υγιείς πηγές ψευδαργύρου και μάλιστα χαμηλών θερμίδων.
Τα στρείδια περιέχουν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες, με μόλις 6 στρείδια να παρέχουν 32 mg, ή 291% της ΣΗΔ.
Άλλοι τύποι οστρακοειδών περιέχουν λιγότερο ψευδάργυρο απ’ ότι τα στρείδια, αλλά εξακολουθούν να είναι καλές πηγές.
Στην πραγματικότητα, το αράβικο καβούρι περιέχει 7,6 mg ανά 100 γραμμάρια, το οποίο είναι το 69% της ΣΗΔ. Τα μικρότερα οστρακοειδή, τα οποία έχουμε σε πληθώρα στην Ελλάδα, όπως οι γαρίδες και τα μύδια είναι επίσης καλές πηγές, και τα δύο είδη περιέχουν το 14% της ΣΗΔ ανά 100 γραμμάρια (7,8,9).
Ωστόσο, αν είστε έγκυος, βεβαιωθείτε ότι τα οστρακοειδή είναι κατάλληλα μαγειρεμένα πριν τα φάτε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Τα οστρακοειδή όπως τα στρείδια, τα καβούρια, τα μύδια και οι γαρίδες μπορούν όλα να συμβάλουν στην πρόσληψη της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης ψευδαργύρου.
3. Όσπρια - ΟΧΙ ΚΑΛΗ ΠΗΓΗ Zn+2
Τα όσπρια, όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια περιέχουν όλα σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου.
Στην πραγματικότητα, στα 100 γραμμάρια φακής περιέχονται περίπου το 8% της ΣΗΔ (10).
Ωστόσο, περιέχουν επίσης άλατα φυτικού οξέος. Αυτά τα αντιοξειδωτικά αναστέλλουν την απορρόφηση ψευδαργύρου και άλλων ιχνοστοιχείων, που σημαίνει ότι ο ψευδάργυρος από τα όσπρια δεν απορροφάται τόσο καλά όσο ο ψευδάργυρος από τα ζωικά προϊόντα (11).
Παρ 'όλα αυτά, μπορούν να είναι μια σημαντική πηγή ψευδαργύρου για ανθρώπους που ακολουθούν δίαιτες vegan ή χορτοφαγίας. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ινών και μπορούν να προστεθούν εύκολα σε σούπες, χυλούς και σαλάτες.
Γενικότερα, πάντως τα όσπρια μπορούν να αυξήσουν τη βιόδιαθεσιμότητα αυτού του ιχνοστοιχείου (12), υπό προϋποθέσεις.
Τα όσπρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου. Ωστόσο, περιέχουν επίσης άλατα φυτικού οξέος, τα οποία μειώνουν την απορρόφησή τους. Οι ποικίλοι μέθοδοι επεξεργασίας όμως μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας του.
4. Σπόροι
Οι σπόροι είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας και μπορούν να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την πρόσληψη ψευδαργύρου.
Ωστόσο, ορισμένοι σπόροι είναι καλύτερες επιλογές από άλλες.
Για παράδειγμα, 3 κουταλιές (30 γραμμάρια) σπόρων κάνναβης περιέχουν 31% και 43% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.
Άλλοι σπόροι που περιέχουν σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου είναι αυτή της κολοκύθας και του σουσαμιού (13, 14).
Εκτός από την αύξηση της πρόσληψης ψευδαργύρου, οι σπόροι περιέχουν φυτικές ίνες, Ω3 λιπαρά, βιταμίνες και άλλα ιχνοστοιχεία, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας.
Η συμπερίληψη αυτών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής έχει επίσης συνδεθεί με ορισμένα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης (15, 16).
Για να δοκιμάσετε την κάνναβη, το λιναρόσπορο, την κολοκύθα ή το σουσάμι στη διατροφή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα προσθέσετε σε σαλάτες, σούπες, γιαούρτι ή και άλλα τρόφιμα.
Ορισμένοι σπόροι όπως η κάνναβη, η κολοκύθα και το σουσάμι περιέχουν σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, καλών λιπαρών και βιταμινών, καθιστώντας τους μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας.
BONUS ΥΛΙΚΟ: Τα φύτρα και η σημασία τους. Τεχνικές παρασκευής.
https://www.youtube.com/embed/8EyHcjLpLtM
Bonus Video. Τα φύτρα και η σημασία τους.
https://www.youtube.com/embed/MH4_IuSVZug
Bonus Video 2. Συσκευή παρασκευής. Τεχνικές παρασκευής.
Η κατανάλωση ξηρών καρπών όπως τα κουκουνάρια, τα φυστίκια, τα κάσιους και τα αμύγδαλα μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη ψευδαργύρου.
Τα καρύδια περιέχουν, επίσης, άλλα υγιή θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των καλών λιπαρών και των φυτικών ινών, καθώς και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα.
Αν ψάχνετε για έναν ξηρό καρπό με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, τα κάσιους είναι μια καλή επιλογή. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει το 39% της ΣΗΔ (17).
Οι ξηροί καρποί είναι, επίσης, ένα γρήγορο και βολικό σνακ και έχουν συνδεθεί με τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για ορισμένες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης (18, 19, 20).
Επιπλέον, οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς τείνουν να ζουν περισσότερο σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν, καθιστώντας τους ξηρούς καρπούς μια πολύ υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας (21, 22, 23).
Τα καρύδια είναι ένα υγιεινό και βολικό σνακ που μπορεί να ενισχύσει την πρόσληψη ψευδαργύρου και περιέχουν πολλά άλλα υγιή θρεπτικά συστατικά.
6. Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά όπως το τυρί και το γάλα παρέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου και του ψευδαργύρου.
Το γάλα και το τυρί είναι δύο αξιοσημείωτες πηγές, καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες βιοδιαθέσιμου ψευδαργύρου, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ψευδαργύρου σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να απορροφηθεί από το σώμα μας (3).
Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια τυριού τσένταρ περιέχουν περίπου 21% της ΣΗΔ, ενώ ένα ποτήρι (300ml) πλήρους γάλακτος περιέχει περίπου 9% της ΣΗΔ (25, 26).
Στα γαλακτομικά είδη περιέχονται επίσης μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά που θεωρούνται σημαντικά για την υγεία των οστών, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη/ορμόνη D3.
Τα γαλακτοκομικά είναι καλές πηγές ψευδαργύρου. Περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη/ορμόνη D3, τα οποία είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών.
7. Αυγά
Τα αυγά περιέχουν μέτρια ποσότητα ψευδαργύρου και μπορούν συμπληρωματικά να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τον καθημερινό μας στόχο.
Για παράδειγμα, 1 μεγάλο αυγό (55-60 γραμμαρίων) περιέχει περίπου το 5% της ΣΗΔ (27).
Παράλληλα συνοδεύεται από 77 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια καλών λιπαρών και μια σειρά από άλλες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών του συμπλέγματος Β και του σεληνίου.
Τα βιολογικά αυγά είναι επίσης μια σημαντική πηγή χολίνης, μια θρεπτική ουσία που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν όσο θα έπρεπε (28).
Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 5% της ΣΗΔ ψευδαργύρου, καθώς και μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο και χολίνη.
8. Σπόροι ολικής αλέσεως - ΟΧΙ ΚΑΛΗ ΠΗΓΗ Zn+2
Οι σπόροι ολικής άλεσης όπως το σιτάρι, η κινόα, το ρύζι και η βρώμη περιέχουν λίγο ψευδάργυρο.
Ωστόσο, όπως τα όσπρια, οι σπόροι περιέχουν άλατα φυτικού οξέος, τα οποία συνδέονται με τον ψευδάργυρο και μειώνουν την απορρόφησή του (29).
Οι σπόροι ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερα άλατα φυτικού οξέος απ’ ότι οι επεξεργασμένοι σπόροι και γι’ αυτό το λόγο θα παρέχουν, τελικά, λιγότερο ψευδάργυρο.
Ωστόσο, είναι πολύ καλύτερα για την υγεία σας από τους επεξεργασμένους σπόρους για άλλους λόγους και μια καλή πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το μαγγάνιο και το σελήνιο.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και με άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και διαφόρων καρδιακών παθήσεων (30, 31, 32).
https://www.youtube.com/embed/UmAUkwG9OuY
Dr Michael Greger : Τί συμβαίνει όταν καταναλώνουμε καθημερινά φυτικές ίνες !
Να μην ξεχνάμε, όμως, και τις δυσανεξίες που μπορούν να προκαλέσουν, λόγω προηγηθείσας φθοράς του εντερικού βλεννογόνου (leaky gut) και προκληθείσας δυσβίωσης του μικροβιώματος, με δευτερεύουσες συνέπειες την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού και τελικά και την εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων σε άλλα συστήματα του σώματος μας. του σώματος μας. (ask #Dr_V)
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η πρόσληψη φυτικών ινών και επί εμφανίσεως δυσανεξίας οφείλουμε να επισκεφθούμε το )
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η πρόσληψη φυτικών ινών και επί εμφανίσεως δυσανεξίας οφείλουμε να επισκεφθούμε το γαστρεντερολόγο, προκειμένου να θεραπεύσει την βλεννογόνο του αυλού (leaky gut) και την πιθανή μικροβιακή δυσβίωση, σε συνεργασία με σε συνεργασία με ανοσολόγο και και διατροφολόγο !
Ολόκληροι οι σπόροι μπορούν να παρέχουν μια πηγή ψευδαργύρου στη διατροφή σας. Ωστόσο, ο ψευδάργυρος που παρέχουν μπορεί να μην απορροφάται όσο από άλλες πηγές λόγω της παρουσίας αλάτων φυτικού οξέος.
9. Μερικά λαχανικά
Γενικά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι κακές πηγές ψευδαργύρου.
Ωστόσο, ορισμένα λαχανικά περιέχουν λογικές ποσότητες και μπορούν να συμβάλουν στις καθημερινές σας ανάγκες, ειδικά εάν δεν τρώτε κρέας.
Οι πατάτες, τόσο οι κανονικές όσο και οι γλυκές ποικιλίες, περιέχουν περίπου 1 mg σε κάθε μεγάλη πατάτα (300 γραμμάρια), που είναι το 9% της ΣΗΔ (33, 34).
Άλλα λαχανικά όπως τα φασολάκια και το λάχανο περιέχουν λιγότερο, περίπου στο 2+% της ΣΗΔ ανά 100 γραμμάρια (35, 36).
Αν και δεν περιέχουν πολύ ψευδάργυρο, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος (37, 38).
Τα περισσότερα λαχανικά είναι κακές πηγές ψευδαργύρου, αλλά μερικά περιέχουν μέτριες ποσότητες και μπορούν να συμβάλουν στις καθημερινές σας ανάγκες, ειδικά εάν δεν τρώτε κρέας.
10. Μαύρη σοκολάτα
Παραδόξως, η μαύρη σοκολάτα περιέχει λογικές ποσότητες ψευδαργύρου.
Στην πραγματικότητα, μια μπάρα 100 γραμμαρίων 70-85% μαύρης σοκολάτας περιέχει 3,3 mg ψευδαργύρου ή 30% της ΣΗΔ (39).
Ωστόσο, 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν επίσης 600 θερμίδες. Έτσι, ενώ παρέχει ορισμένα υγιή θρεπτικά συστατικά, είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.
Αν και μπορείτε να πάρετε κάποια πρόσθετα θρεπτικά συστατικά με τη θεραπεία σας, δεν είναι ένα φαγητό στο οποίο πρέπει να βασίζεστε ως κύρια πηγή ψευδάργυρου.
Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι πηγή ψευδαργύρου. Ωστόσο, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη, οπότε πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και όχι ως κύρια πηγή ψευδαργύρου.
Εν κατακλείδι
Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη ζωή και η σωστή πρόσληψη του είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας.
BONUS Video. Οι ποικίλες θετικές δράσεις του Ψευδαργύρου & αλληλεπιδράσεις.
https://www.youtube.com/embed/BVyZyBZOp0U
Bonus Video. Ψευδάργυρος και Τεστοστερόνη, Διϋδροτεστοστερόνη, Οιστρογόνα, Χαλκός και Σελήνιο.
Ο ψευδάργυρος (Zn) είναι η ουσία που μπλοκάρει την αναπαραγωγή ΙΩΝ ενδοκυτταρικά, πχ του Κορονοϊού μπλοκάροντας τον RdRP (RNA dependent RNA Polymerase) - ένζυμο αναπαραγωγής.
Προκειμένου να επιτευχθεί είσοδος του Ψευδαργύρου εντός του κυττάρου χρειάζονται ιονοφόρες ουσίες, πχ η HydroxychloroQuine, η Quercitin, η Phosphatidylcholine (40), οι οποίες εξυπηρετούν, εν είδη τεχνητού διαύλου, την είσοδο του Zn+2 εντός του κυττάρου.
Παράγωγα της quinine, όπως η υδροξυχλωροκίνη, συναντούμε σε ικανοποιητικές ποσότητες στα αναψυκτικά Τόνικ. Αναψυκτικά τα οποία χρησιμοποιούν κατά κόρον στη Σλοβακία, μια χώρα με μόλις 6 θανάτους και περί τα 900 κρούσματα του CoVID19 (16/04/2020 - JH map).
Θα περιμένουμε τις έρευνες που θα ακολουθήσουν για να εξάγουμε συμπεράσματα και αν υπάρχει κάποια ουσιαστική πληροφορία σε αυτές τις επισημάνσεις.
BONUS Άρθρο. Η υδρόξυχλωροκίνη με αζιθρομυκίνη ΚΑΙ ΜΕ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ !!. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ έναντι του SARS-CoV-v2.0 ! (υπό review- 08.05.2020)
Αποτελεσματικότερη η θεραπεία αντι-SARS-COV-v2.0 . HCQ +AZ και συγχρόνως πρόσληψη Zn++ !
Hydroxychloroquine and azithromycin PLUS ZINC
vs
HydroxyChloroQuine and AZithromycin ALONE:
outcomes in hospitalized COVID-19 patients (41)
Authors
Philip Carlucci, Tania Ahuja, Christopher M Petrilli, Harish Rajagopalan, Simon Jones, Joseph Rahimian. 08/05/2020
Direct link:
doi: https://doi.org/10.1101/2020.05.02.20080036
Σε κάθε περίπτωση η αναπλήρωση του Ψευδαργύρου, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται σε έλλειψη σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, και θα συστήναμε και έλεγχο των επιπέδων ως πρόληψη, θα θωρακίσει απέναντι στις ιώσεις ακόμη περισσότερο τον οργανισμό μα και εν προκειμένω ενάντια στον SARS-CoV-v2.0.
Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε αρκετό Zn+2, είναι να τρώτε μια ποικίλη διατροφή με καλές πηγές ψευδάργυρου, όπως κρέας, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, και να γνωρίζετε ότι τα πολλά δημητριακά (τουλάχιστον να τα προτιμάται σε απόσταση από το κυρίως γεύμα) και το ίδιο ισχύει και για κάποια όσπρια, δεσμεύουν τον ψευδάργυρο και μειώνουν την απορρόφηση του. Τέλος, σ’ ότι αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι προτιμητέο το κατσικίσιο προϊόν και ΟΧΙ το αγελαδινό, εκτός αν γνωρίζετε τον παραγωγό προσωπικά, για άλλους λόγους πέραν του συσχετισμού τους με τον ψευδάργυρο.
Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να είναι εύκολες και νόστιμες προσθήκες στη διατροφή σας, αλλά κάποια έχουν παγίδες ή τουλάχιστον κάποιο τίμημα.
** Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έρευνες στην Ιταλία για να διαπιστωθεί αν η έλλειψη ψευδαργύρου παρατηρείται σε πολίτες που καταναλώνανε πίτσα, μακαρόνια και άλλα προϊόντα με βάση τα δημητριακά, και ίσως έτσι να εξηγηθεί σε κάποιο βαθμό και η θανατηφόρα εξάπλωση του ιού. ΓΙΑΤΙ?
ΕΠΕΙΔΗ τα ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ & ΤΟΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ!
[Για τους πιο εξειδικευμένους εξ υμών...]
Πώς ο Ψευδάργυρος συμμετέχει στον έλεγχο της φλεγμονής, όποτε χρειάζεται την μειώνει και όποτε χρειάζεται την αυξάνει !;! (42)
IMMUNOMODULATOR - ΑΝΟΣΟΡΥΘΜΙΣΤΗΣ
"Zinc in Infection and Inflammation"
"
Authors
Nour Zahi Gammoh and Lothar Rink*
Nutrients. 2017 Jun; doi: 10.3390/nu9060624
Direct link:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490603/
Πώς ο Ψευδάργυρος αναχαιτίζει την αναπαραγωγή των ιών και ποιών !;! (43)
VIRAL DESTROYER - ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ ΙΩΝ
“The Role of Zinc in Antiviral Immunity”
Authors
Scott A Read, Stephanie Obeid, Chantelle Ahlenstiel, and Golo Ahlenstiel
Adv Nutr. 2019 Jul; doi: 10.1093/advances/nmz013
Direct link:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6628855/
Γιατί πρέπει ο Ψευδάργυρος να είναι εργαλείο στα χέρια μόνο όσων διαβάζουν και γνωρίζουν τη χρήση του! Σε ποιες λοιμώξεις περιμένουμε αποτέλεσμα και σε ποιες δεν περιμένουμε και γιατί ;!; (44)
When is Zinc to be used and what to expect ! - Πότε να χρησιμοποιείται ο Ψευδάργυρος και τί περιμένουμε ως αποτέλεσμα !
“Zinc Chelation Specifically Inhibits Early Stages of Dengue Virus Replication by Activation of NF-κB and Induction of Antiviral Response in Epithelial Cells”
Authors
Meenakshi Kar
Front. Immunol., October 2019;
Direct link:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2019.02347/full
BONUS: “O Ψευδάργυρος σχετίζεται με Νευροεκφυλιστικές διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος”
Η διαταραχή της ομοιόστασης Zn έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με την παθογένεση πολλών νευροεκφυλιστικών διαταραχών στο ΚΝΣ, όπως η νόσος του Πάρκινσον (PD), η νόσος του Alzheimer και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (45,46,47,48,49,50). Πρόσφατα, έχει βρεθεί ότι τα ιόντα Zn συνδέονται άμεσα με τα πεπτιδικά θραύσματα από το γονίδιο Parkinson's park9 (51,52,53). Η απομάκρυνση του Zn από το Park2 προκαλεί σχεδόν πλήρη ξεδίπλωση της πρωτεΐνης και απώλεια της δραστηριότητάς του (54).
Disclaimer:
Εάν ανησυχείτε ότι δεν παίρνετε αρκετό ψευδάργυρο μέσω της διατροφής σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε στον γιατρό σας σχετικά με τη δυνατότητα λήψης συμπληρώματος. Χρειάζεται πάντα μέτρηση των επιπέδων Χαλκού (Cu) και Σιδήρου (Fe) στο αίμα κατά τη μακροχρόνια αναπλήρωση Ψευδαργύρου (Zn).
Πηγές:
1. doi: 10.3945/an.112.003210
2. doi: 10.1017/s0029665100000781
3. Roohani N, Hurrell R, Kelishadi R, Schulin R. Zinc and its importance for human health: An integrative review. J Res Med Sci. 2013;18(2):144–157.
4. https://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/6193/2
5. doi: 10.1111/joim.12543
6. doi: 10.1371/journal.pone.0135959
7. https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4160/2
8. https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4174/2
9. https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4186/2
10. https://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4338/2
11. doi: 10.1079/BJN/2002718
12. Med J Aust. 2013 Aug 19;199(S4):S17-21. Zinc and vegetarian diets. Saunders AV1, Craig WJ2, Baines SK3.
13. https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3141/2
14. https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3071/1
15. doi: 10.3945/jn.114.205302
16. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.112.001119
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29207471
18. doi: 10.3390/nu9121311
19. doi: 10.1371/journal.pone.0103376
20. doi: 10.1001/archinte.168.22.2449
21. doi: 10.3945/ajcn.113.076109
22. doi: 10.1093/ije/dyv039
23. doi: 10.1016/j.ihj.2014.03.020
24. doi: 10.1186/s12916-016-0730-3
25. https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/8/2
26. https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/69/2
27. https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/117/2
28. doi: 10.1080/07315724.2015.1080127
29. doi: 10.1007/s13197-013-0978-y
30. doi: 10.1001/jamainternmed.2014.6283
31. doi: 10.3945/ajcn.113.067629
32. doi: 10.1007/s10654-013-9852-5
33. https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2667/2
34. https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2770/2
35. https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2462/2
36. https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2342/2
37. doi: 10.1136/bmj.g4490
38. doi: 10.1093/ije/dyw319
39. https://nutritiondata.self.com/facts/sweets/10638/2
40. https://swietylukasz.pl/en/2020/03/20/zinc-and-covid-19-infection/
41. doi: https://doi.org/10.1101/2020.05.02.20080036
42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490603/
43. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6628855/
44. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2019.02347/full
45. Szewczyk, B. Zinc homeostasis and neurodegenerative disorders. Frontiers in aging neuroscience 5, 33, doi:10.3389/fnagi.2013.00033 (2013).
46. Prakash, A., Bharti, K. & Majeed, A. B. Zinc: indications in brain disorders. Fundam Clin Pharmacol 29, 131–149, doi:10.1111/fcp.12110 (2015).
47. Dexter, D. T. et al. Increased nigral iron content and alterations in other metal ions occurring in brain in Parkinson’s disease. Journal of neurochemistry 52, 1830–1836 (1989).
48. Ventriglia, M. et al. Zinc in Alzheimer’s Disease: A Meta-Analysis of Serum, Plasma, and Cerebrospinal Fluid Studies. Journal of Alzheimer’s disease: JAD 46, 75–87, doi:10.3233/JAD-141296 (2015).
49. Stelmashook, E. V. et al. Role of zinc and copper ions in the pathogenetic mechanisms of Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. Biochemistry. Biokhimiia 79, 391–396, doi:10.1134/S0006297914050022 (2014).
50. Yasui, M., Ota, K. & Garruto, R. M. Concentrations of zinc and iron in the brains of Guamanian patients with amyotrophic lateral sclerosis and parkinsonism-dementia. Neurotoxicology 14, 445–450 (1993).
51. Remelli, M., Peana, M., Medici, S., Delogu, L. G. & Zoroddu, M. A. Interaction of divalent cations with peptide fragments from Parkinson’s disease genes. Dalton transactions (Cambridge, England: 2003) 42, 5964–5974, doi:10.1039/c2dt32222f (2013).
52. Remelli, M. et al. Manganism and Parkinson’s disease: Mn(II) and Zn(II) interaction with a 30-amino acid fragment. Dalton transactions (Cambridge, England: 2003) 45, 5151–5161, doi:10.1039/c6dt00184j (2016).
53. Medici, S., Peana, M., Delogu, L. G. & Zoroddu, M. A. Mn(II) and Zn(II) interactions with peptide fragments from Parkinson’s disease genes. Dalton transactions (Cambridge, England: 2003) 41, 4378–4388, doi:10.1039/c2dt12168a (2012).
54. Hristova, V. A., Beasley, S. A., Rylett, R. J. & Shaw, G. S. Identification of a novel Zn2+ -binding domain in the autosomal recessive juvenile Parkinson-related E3 ligase parkin. The Journal of biological chemistry 284, 14978–14986, doi:10.1074/jbc.M808700200 (2009).