Στείλτε μας τα άρθρα σας στο info@troktico.com
Γράφει ο Λυσίας
Οι απίθανοι αρχαιολόγοι , χρήσιμοι για την πολιτική προπαγάνδα , χωρίς να έχουν ανακαλύψει τον τάφο ή το σκήνωμα του Μ. Αλεξάνδρου , χωρίς να έχουν ιδέα που μπορεί να βρίσκεται , χωρίς να έχουν το DNA που θα αποδείκνυε ότι ένα αντικείμενο ανήκει στον Μεγάλο Μακεδόνα Στρατηλάτη , διαδίδουν ψέματα ότι δήθεν ανακάλυψαν τον χιτώνα του Αλέξανδρου 2.300 χρόνια μετά .
Όπως ακριβώς έγινε και το 2012 με κυβέρνηση ΝΔ , όπου πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς , ανακαλύφθηκε το ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες μνημείο , γνωστό ως Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη . Περίοδο κατά την οποία ψηφίστηκαν τα ποιο σκληρά μέτρα των μνημονίων , υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ , με τον Ελληνικό λαό να περνάει πάρα πολύ δύσκολα , ενώ η εθνική περιουσία του παιζόταν στα ζάρια των μεγάλων οικονομικών οίκων .
Στο ίδιο έργο θεατές , με τους ηθοποιούς – πολιτικούς , να έχουν αλλάξει ρόλους και να προσπαθούν χωρίς να θεωρηθούν «προδότες» , να πουλήσουν το Αιγαίο και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Μεσόγειο . Βάζουν μπροστά τις μηχανές της προπαγάνδας , ρίχνοντας χιτώνες , μπροστά στα έκπληκτα μάτια του θεατή λαού , για να εξαφανίσουν το Αιγαίο και την Μεσόγειο , από τους Ελληνικούς χάρτες .
Ερώτημα , Έχουν βρεθεί χιτώνες 2.000 ετών στο παρελθόν ;
Ναι, έχουν βρεθεί χιτώνες και άλλα αρχαία υφάσματα που χρονολογούνται έως και 2.000 ετών μέσα από αρχαιολογικές ανασκαφές. Αυτά τα υφάσματα διατηρήθηκαν σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς τα οργανικά υλικά, όπως τα ρούχα, συνήθως αποσυντίθενται εύκολα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διατήρηση ήταν δυνατή λόγω ειδικών περιβαλλοντικών παραγόντων όπως:
Ξηρά κλίματα: Σε περιοχές όπως η Αίγυπτος και η Μέση Ανατολή, η ξηρασία βοήθησε στη διατήρηση οργανικών υλικών. Τα υφάσματα που βρέθηκαν σε αιγυπτιακούς τάφους είναι από τα καλύτερα παραδείγματα. Για παράδειγμα, έχουν βρεθεί χιτώνες και λινά ρούχα σε τάφους των Φαραώ και άλλων αριστοκρατών, που χρονολογούνται στην εποχή των Πτολεμαίων και νωρίτερα.
Μακράνιες περιοχές και παγετώνες: Τα υφάσματα που βρέθηκαν σε περιοχές με διαρκές πάγο, όπως στην Σιβηρία, έχουν επίσης διατηρηθεί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που εμπόδισαν τη διάσπαση των ινών.
Ταφές σε τύμβους: Σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Σκανδιναβία, βρέθηκαν ενδύματα από ταφές σε τύμβους. Τα υφάσματα διατηρήθηκαν λόγω του οξικού περιβάλλοντος που δημιουργήθηκε από την αποσύνθεση του ξύλου και των φυτικών υλικών που περιέβαλλαν το σώμα.
Βάλτοι: Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι «άνθρωποι των βάλτων», σώματα που βρέθηκαν σε βαλτώδεις περιοχές της Βόρειας Ευρώπης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα υφάσματα διατηρήθηκαν χάρη στο όξινο περιβάλλον που συντηρεί οργανικά υλικά.
Παραδείγματα:
Αιγυπτιακοί χιτώνες: Έχουν βρεθεί αρκετά υφάσματα σε ταφές της αρχαίας Αιγύπτου, όπως χιτώνες από λινάρι που ανήκουν σε ευγενείς ή ιερείς, οι οποίοι χρονολογούνται σε πάνω από 2.000 χρόνια.
Χιτώνες από τις ανασκαφές στο Masada: Στο φρούριο Masada, στο Ισραήλ, βρέθηκαν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από την περίοδο της ρωμαϊκής πολιορκίας (1ος αιώνας μ.Χ.), ανάμεσα τους και χιτώνες και άλλες ενδυμασίες.
Ταφές στη Νορβηγία και στη Δανία: Βρέθηκαν αρχαία ρούχα σε τάφους Βίκινγκς και άλλων αρχαίων πολιτισμών στη Βόρεια Ευρώπη.
Οι συνθήκες υπό τις οποίες διατηρήθηκαν αυτοί οι χιτώνες είναι πάντα εξαιρετικές, καθώς οι φυσιολογικές συνθήκες συνήθως οδηγούν στην αποσύνθεση τέτοιων υλικών.